Dohoda Čile - EÚ. PHOTO: © European Union 2022

Global Gateway: Posilnená spoluprácu s Čile na udržateľných dodávateľských reťazcoch

Na samite Spoločenstva štátov Latinskej Ameriky a Karibiku (EÚ – CELAC) 17. a 18. júla v Bruseli sa predsedníčka Ursula von der Leyenová a prezident Čile Gabriel Boric zúčastnili podpisovania memoranda o porozumení o spoločnom partnerstve EÚ a Čile v oblasti udržateľných hodnotových reťazcov surovín. Memorandum o porozumení podpísali komisár Thierry Breton a minister zahraničných vecí Čile Alberto van Klaveren Stork.

V súlade so stratégiou EÚ Global Gateway a zákonom o kritických surovinách sa partnerstvo zameriava na prehĺbenie spolupráce v oblasti udržateľných hodnotových reťazcov surovín, ktoré obaja partneri potrebujú na výrobu čistej energie a digitálnu transformáciu. Jeho cieľom je aj rozvoj konkurencieschopného a udržateľného priemyslu spracovania surovín, ktorý má v ťažobnom odvetví pridanú hodnotu pre miestne komunity a obom stranám prináša kvalitné pracovné miesta a udržateľný a inkluzívny hospodársky rast.

Predsedníčka Komisie Ursula von der Leyenová v tejto súvislosti uviedla: „Z podpisu tohto partnerstva v prospech rozvoja udržateľných hodnotových reťazcov surovín medzi EÚ a Čile sa veľmi teším.. Budeme ho ďalej formovať podľa stratégie Global Gateway. Máme podobný pohľad na veci, pestujeme rovnaké hodnoty a toto partnerstvo sme si vybrali so zámerom stať sa kľúčovými globálnymi aktérmi v oblasti čistej energie a digitálnej transformácie.“

Nové partnerstvo sa sústreďuje na päť oblastí:

• integrácia udržateľných hodnotových reťazcov surovín, a to aj cez spoločné projekty, nové obchodné modely, podporu a zjednodušovanie obchodných a investičných prepojení;

• spolupráca na výskume a inovácii hodnotových reťazcov surovín vrátane výmeny poznatkov o nerastných surovinách a minimalizácii environmentálnej a klimatickej stopy;

• spolupráca zameraná na optimálne využívanie kritérií environmentálneho, sociálneho a správneho dosahu (tzv. ESG kritérií) a zabezpečenie ich súladu s medzinárodnými normami,

• zavádzanie tvrdej a mäkkej infraštruktúry na rozvoj projektov pri súčasnom minimalizovaní ich vplyvu na životné prostredie a klímu;

• posilnenie odborného vzdelávania a prípravy a rozvoja zručností v udržateľných hodnotových reťazcoch surovín v súlade s medzinárodnými pracovnými normami.

Ako ďalší krok po podpísaní memoranda o porozumení sa EÚ a Čile zaviazali vypracovať operačný plán. Ten bude zahŕňať opatrenia spolupráce, ktoré budú vykonávať zainteresované subjekty z členských štátov EÚ a Čile s podporou investičného programu Global Gateway EÚ pre Latinskú Ameriku a Karibik.

Viac..  Európske akciové trhy majú za sebou skvelý kvartál

Súvislosti

Kritické a strategické suroviny sú nevyhnutné pre široké spektrum strategických odvetví, akým je napríklad emisne neutrálny priemysel, digitálny priemysel, letectvo a obrana. Hoci sa predpokladá výrazný nárast dopytu po kritických surovinách, Európa do veľkej miery stále závisí od dovozu, a to často od dodávateľov z tretích krajín, ktorí majú takmer monopolné postavenie. EÚ musí zmierniť riziká, ktoré takéto strategické závislosti znamenajú pre dodávateľské reťazce, a tak zvýšiť svoju hospodársku odolnosť a zároveň dosiahnuť svoje klimatické a digitálne ciele.

Akt EÚ o kritických surovinách z marca 2023 využíva silné stránky a príležitosti jednotného trhu a vonkajších partnerstiev EÚ na diverzifikáciu dodávateľských reťazcov kritických surovín v EÚ a zvýšenie ich odolnosti. Vďaka aktu o kritických surovinách vie EÚ lepšie monitorovať a zmierňovať riziká narušenia reťazcov, pričom zvyšuje obehovosť a udržateľnosť.

Komisia už začala pracovať na budovaní strategických partnerstiev s tretími krajinami bohatými na zdroje, pričom využíva všetky nástroje vonkajšej politiky a dodržiava svoje medzinárodné záväzky. EÚ spolupracuje so spoľahlivými partnermi na podpore ich udržateľného hospodárskeho rozvoja cez vytváranie hodnotových reťazcov v týchto krajinách a zároveň podporuje bezpečné, odolné, cenovo dostupné a dostatočne diverzifikované hodnotové reťazce pre EÚ.

Komisia už v mene EÚ uzavrela tri strategické partnerstvá v oblasti surovín, a to s Kanadou (v júni 2021)Ukrajinou (v júli 2021)KazachstanomNamíbiou (v novembri 2022) a Argentínou (v júli 2023). Tieto partnerstvá umožňujú obom stranám zintenzívniť obchod a zvýšiť investície do bezpečného, udržateľných a odolných hodnotových reťazcov surovín, ktoré sú kľúčom k prechodu na klimaticky neutrálne a digitalizované hospodárstva.

O mam

Odporúčame pozrieť

Jozef Mihál o kritických surovinách: EÚ sa takmer výlučne spolieha na dovoz z autokratických režimov, musí sa to zmeniť

Kritické suroviny: Plány na zabezpečenie ich dodávok a suverenity EÚ • odstránenie byrokracie, podpora inovácií …

Consent choices