Sloboda médií, novinári, žurnalistika. PHOTO: ©European Union, 2021

EÚ 2,2 miliónmi eur podporí ruské a bieloruské nezávislé médiá aktívne v Európe

Európska únia podporuje nový projekt na zvýšenie pomoci už existujúcim a etablovaným nezávislým ruským a bieloruským médiám, ktoré pracujú v krajinách EÚ a ktoré si doma udržiavajú významné publikum. O správe Európskej komisie (EK) informuje spravodajca TASR.

Komisia spresnila, že projekt Free Media Hub EAST pod vedením Pražského centra občianskej spoločnosti poskytne granty vo výške viac ako 2,2 milióna eur a rovnako poskytne pomoc a psychologickú podporu novinárom z oboch uvedených krajín, nasmeruje investície do technologických riešení a posilní spoluprácu medzi miestnymi centrami, v ktorých sa exilové médiá v EÚ nachádzajú – hlavne v Česku, Nemecku, Poľsku, Lotyšsku a Litve. Podľa EK ruské nezávislé médiá a občianska spoločnosť zohrávajú dôležitú úlohu pri zabezpečovaní nepretržitého toku faktických informácií k rusky hovoriacemu publiku a v boji proti dezinformáciám ruského štátu.

Podpredsedníčka EK pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová v správe pre médiá uviedla, že mnoho statočných ruských nezávislých novinárov podstupuje veľké riziko, keď pokračuje vo svojej práci, pričom nemajú inú možnosť, ako to robiť v Európskej únii. „Na boj proti vojnovej propagande Kremľa potrebujeme nezávislé médiá, ktoré hovoria pravdu o Rusku. A my ich musíme podporovať. Je to naša morálna povinnosť a náš strategický záujem. Nový projekt je súčasťou tohto úsilia. Spája organizácie občianskej spoločnosti s veľkými odbornými znalosťami pri podpore tých, ktorí sa usilujú o slobodu prejavu a demokraciu,“ opísala situáciu Jouruová.

Viac..  Fiala: Štáty EÚ si uvedomujú vplyv Ruska v Európe, je potrebné mu aktívne čeliť

Pilotný projekt Free Media Hub EAST je výsledkom výzvy na predkladanie návrhov, ktorá bola vyhlásená v apríli 2023. Je súčasťou širšieho úsilia o obranu hodnôt EÚ v čase vojny, ako aj o podporu nezávislých médií v EÚ a mimo nej.

(TASR)

O mam

Odporúčame pozrieť

Rada Európy: Novinári v celej Európe sú vystavení čoraz väčším výzvam a tlakom

Komisár Rady Európy (RE) pre ľudské práva Michael O’Flaherty vo štvrtok, v predvečer Svetového dňa …

Consent choices