jačmeň, obilie. PHOTO: ©European Union 2020 - EP

Slovenskí mlynári: Nastal čas, aby EK zabezpečila humanitárne koridory obilia a múky z Ukrajiny do Afriky

Neuzavretie obilnej dohody medzi Ukrajinou, Ruskom a ich mediačnými partnermi z Turecka a OSN môže spôsobiť v Afrike humanitárnu katastrofu. Mlynári vyzývajú Európsku komisiu, aby konečne zabezpečila funkčné logistické koridory pre ukrajinské obilie a múku, ktorá má smerovať do Afriky a nie do krajín Európskej únie.

„Európska komisia v posledných mesiacoch preukazovala, že stojí na strane voľného trhu. Poľnohospodári i potravinári v krajinách hraničiacich s Ukrajinou musia  preto čeliť enormnému tlaku dovozov týchto komodít. To vyústilo do zákazu dovozov zo strany jednotlivých postihnutých štátov. Teraz však nastal čas, aby aj členské krajiny západnej Európy a samotná Európska komisia preukázali, že sú schopní plniť verejné sľuby o tranzitných koridoroch,“ povedal Milan Lapšanský, generálny sekretár Slovenskej spoločnosti mlynárov (SSM).

V stredu 19. júla pritom Slovensko, Poľsko, Maďarsko, Bulharsko a Rumunsko podpísali vo Varšave spoločné stanovisko, v ktorom žiadajú predĺženie zákazu dovozu obilia z Ukrajiny na ich trhy. Stalo sa tak tesne pred rokovaniami všetkých členských štátov, ktoré prebehnú tento týždeň v Bruseli. Signatárske krajiny v spoločnej deklarácii uviedli, že podporujú pokračovanie prepravy obilia z Ukrajiny cez ich územie, ale ponechajú v platnosti zákaz dovozu ukrajinského obilia do svojich krajín do konca roka 2023.

„Európska komisia rada hovorí o tom, čo má ako byť. Aktuálna situácia si však vyžaduje nie slová, ale  konkrétne činy, prípravu logistiky a financovanie tejto obrovskej humanitárnej operácie. Štáty priamo susediace s Ukrajinou, ich poľnohospodári, potravinári, ale i kontrolné inštitúcie a dopravné kapacity budú týmto procesom zaťažené najviac. Už dnes to vidieť na naplnenosti sýpok i cenovej vojne, ktorá v týchto krajinách prebieha. Nielen slovenskí mlynári, ale ani poľnohospodári nie sú schopní konkurovať neraz dumpingovým cenám komodít a potravín z Ukrajiny aj pre neporovnateľne prísnejšiu legislatívu v EÚ. Vyzývame preto zodpovedné európske inštitúcie, aby začali túto situáciu riešiť nielen formou vyhlásení a deklarácií, ale najmä reálnymi a zmysluplnými problém riešiacimi činmi. Inak hrozí v Afrike humanitárna kríza i nestabilita obrovských rozmerov a v krajinách stredovýchodnej Európy kolaps poľnohospodárstva a potravinárstva,“ zdôraznil Milan Lapšanský, generálny sekretár SSM.

Viac..  EÚ pošle Ukrajine po ďalších útokoch na energetickú infraštruktúru núdzovú pomoc

O mam

Odporúčame pozrieť

Komisia poskytla Ukrajine 1,5 miliardy eur na preklenovacie financovanie

Komisia vyplatila Ukrajine druhú splátku mimoriadneho preklenovacieho financovania v rámci nástroja pre Ukrajinu vo výške …

Consent choices