Záplavy v Slovinsku. PHOTO: TASR

Slovinsko dostane 400 miliónov eur z Fondu solidarity Európskej únie

Slovinsko dostane 400 miliónov eur z Fondu solidarity Európskej únie – 100 miliónov eur tento rok a 300 miliónov eur v roku 2024. Oznámila to predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová v stredu po návšteve slovinských oblastí zasiahnutých záplavami a po rozhovoroch so slovinským premiérom Robertom Golobom. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry STA.

Toto je len jedna časť balíka pomoci od EÚ, ktorú Slovinsko bude môcť čerpať. Ďalších 2,7 miliardy eur je dostupných vo forme pôžičiek z mimoriadneho európskeho fondu obnovy s názvom „Next Generation EU“, ktorý ešte Slovinsko nevyužilo. Na pomoc po záplavách môžu byť navyše presmerované existujúce kohézne fondy v celkovej výške 3,3 miliardy eur. „Máme dobrý balík okamžitej, strednodobej a dlhodobej pomoci pre rekonštrukciu a obnovu Slovinska,“ povedala von der Leyenová. Poznamenala, že podstatný je čas a Slovinsko musí čo najskôr vypracovať predbežný odhad škôd.

Slovinský premiér Robert Golob v pondelok 7. augusta oznámil, že záplavy, ktoré jeho krajinu postihli v posledných dňoch, spôsobili škody odhadom za niekoľko miliárd eur. Jeho vláda prijme opatrenia na pomoc najviac postihnutým domácnostiam a podnikom. Prudké lejaky a záplavy postihli severnú, západnú aj strednú časť krajiny. Zničili tam domy a budovy firiem a spôsobili spúšť na infraštruktúre. Od piatka 4. augusta zahynulo následkom krutého počasia šesť ľudí vrátane dvoch holandských občanov, ktorých údajne zabil úder blesku. Cez víkend z domovov evakuovali tisíce obyvateľov.

Viac..  Fiala: Štáty EÚ si uvedomujú vplyv Ruska v Európe, je potrebné mu aktívne čeliť

(TASR)

O mam

Odporúčame pozrieť

Komisia poskytla Ukrajine 1,5 miliardy eur na preklenovacie financovanie

Komisia vyplatila Ukrajine druhú splátku mimoriadneho preklenovacieho financovania v rámci nástroja pre Ukrajinu vo výške …

Consent choices