Pšenica, obilie. PHOTO: ©European Union 2017

Päť štátov EÚ chce dosiahnuť predĺženie zákazu dovozu ukrajinského obilia

Päť štátov Európskej únie vrátane Slovenska sa dohodlo, že budú spoločne presadzovať predĺženie zákazu dovozu ukrajinského obilia až do konca tohto roka. Informoval o tom v piatok poľský minister poľnohospodárstva Robert Telus po videorozhovore so svojimi rezortnými kolegami z Rumunska, Maďarska, Bulharska a Slovenska, informuje agentúra AFP.

Spoločne „podporujeme predĺženie zákazu dovozu (obilia) do našich krajín do konca tohto roka,“ potvrdil Telus. Viaceré stredoeurópske, respektíve východoeurópske členské krajiny EÚ – Poľsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko a Bulharsko – so súhlasom Únie uzatvorili do polovice septembra svoj trh pre ukrajinskú pšenicu, kukuricu a slnečnicu v záujme ochrany vlastného poľnohospodárskeho sektora. S výnimkou Bulharska ide o štáty hraničiace s Ukrajinou.

Poľsko i Maďarsko už vopred avizovalo, že v prípade, ak Únia toto opatrenie nepredĺži aj po 15. septembri, Varšava i Budapešť budú po jeho vypršaní pokračovať v jeho uplatňovaní aj samostatne. V Poľsku dovoz lacného ukrajinského obilia na jar viedol k poklesu cien a vyvolal protesty poľnohospodárov. Podľa poľských médií túto situáciu zapríčinila skutočnosť, že veľká časť ukrajinského obilia namiesto tranzitu do ďalších krajín zostávala v samotnom Poľsku.

Viac..  M. Beňová: Právo na opravu má obmedziť často neodôvodnené zdražovanie výrobkov

(TASR)

O mam

Odporúčame pozrieť

Členské štáty schválili stiahnutie udiarenských dochucovadiel z trhu EÚ

Členské štáty Európskej únie schválili návrh Európskej komisie neobnoviť povolenie 8 udiarenských dochucovadiel potravín, o ktoré …

Consent choices