brexit
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Británia posunula o tri mesiace zavedenie kontrol na dovozy z EÚ

Veľká Británia odložila úplné zavedenie hraničných kontrol tovaru dovážaného z Európskej únie (EÚ) o tri mesiace. Opatrenie vstúpi do platnosti v januári 2024, oznámila v utorok vláda v Londýne. Ešte v apríli tvrdila, že zdravotné certifikáty pre niektoré živočíšne produkty, rastliny, potraviny a krmivá z EÚ sa budú vyžadovať od 31. augusta. TASR o tom informuje na základe správy portálu orf.at.

Na druhej strane EÚ už zaviedla kontroly britského tovaru, čo viedlo k oneskoreniam a vyšším nákladom. Británia opustila jednotný trh EÚ v januári 2021, ale úplné zavedenie hraničných kontrol niekoľkokrát odložila pre obavy z narušenia prevádzky v prístavoch a ďalšieho nárastu inflácie.

Vláda oznámila, že o odklade kontrol sa rozhodla na základe konzultácií so zástupcami podnikateľskej sféry. Plynulosť kontrol má podľa jej vyhlásenia zabezpečiť lepšie využívanie informačných technológií, ktoré odstránia duplicitu a zmiernia celkovú administratívnu záťaž pre podniky dovážajúce tovar. Očakáva sa, že zmeny ušetria podnikom približne 520 miliónov GBP (606 miliónov eur) ročne.

Viac..  ECB by mala tento týždeň poslednýkrát podržať sadzby nezmenené

(TASR)

O mam

Odporúčame pozrieť

brexit, londyn

Británia odmietla rokovania s EÚ o celoeurópskom programe mobility mladých ľudí

Britská vláda vylúčila akúkoľvek dohodu s EÚ, ktorá by mladým Britom uľahčila život, štúdium a …

Consent choices