sud, justicia
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

EÚ a Ukrajina si uznávajú rozsudky v občianskych a obchodných veciach

Európska komisia (EK) upozornila, že v súlade s Haagskym dohovorom o rozsudkoch v piatok nadobudlo platnosť vzájomné uznávanie rozsudkov medzi EÚ a Ukrajinou. Informuje o tom spravodajca TASR.

Komisia pripomenula, že Haagsky dohovor o rozsudkoch zabezpečuje medzinárodné uznávanie a výkon súdnych rozhodnutí v občianskych a obchodných veciach. Štáty EÚ aj Ukrajina si vzájomne budú uznávať rozsudky a očakáva sa, že v budúcnosti sa pridajú aj ďalšie krajiny mimo EÚ.

Eurokomisár pre spravodlivosť Didier Reynders v správe pre médiá uviedol, že nastal čas posilniť medzinárodnú jednotu a spoluprácu vo veciach občianskeho a obchodného práva. „V čoraz globalizovanejšom svete nemožno implementáciu zákona obmedzovať hranicami – čím viac krajín sa k dohovoru pripojí, tým účinnejšie budú naše rozsudky. Občania a podniky budú mať prospech zo zmluvy, ktorá uľahčí obchod a investície medzi EÚ a Ukrajinou,“ vysvetlil komisár.

Viac..  EÚ, WHO a UNICEF si pripomenuli 50. výročie rozšíreného programu očkovania

Podľa tlačovej správy EK rôznorodosť zákonov a postupov na celom svete v súčasnosti často sťažuje občanom a podnikom EÚ, aby rozsudky uznávali a vykonávali iné krajiny. Táto právna neistota a náklady s ňou spojené môžu mnohých ľudí viesť k tomu, že sa vzdajú presadzovania svojich práv alebo sa rozhodnú nezapájať sa do medzinárodných vzťahov.

(TASR)

O mam

Odporúčame pozrieť

Komisia poskytla Ukrajine 1,5 miliardy eur na preklenovacie financovanie

Komisia vyplatila Ukrajine druhú splátku mimoriadneho preklenovacieho financovania v rámci nástroja pre Ukrajinu vo výške …

Consent choices