Obchod, nákup, spotrebitelia. PHOTO: © European Union 2014

Spotrebitelia v eurozóne v júli nezmenili svoj názor na vývoj inflácie

Spotrebitelia v eurozóne v júli 2023 nezmenili svoj názor na vývoj inflácie. Ich odhady však zostali vysoko nad cieľom Európskej centrálnej banky (ECB), ktorým je inflácia na úrovni 2 %. Ukázal to v utorok najnovší prieskum ECB. TASR o tom informuje na základe správy Bloomberg.

Podľa prieskumu očakávania spotrebiteľov v prípade vývoja inflácie v nasledujúcich 12 mesiacoch zostali v júli na úrovni 3,4 %. Trojročné inflačné očakávania však vzrástli na 2,4 % z 2,3 %. Tieto výsledky sú posledné zo série dôležitých údajov pred zasadnutím ECB 14. septembra, na ktorom sa bude rozhodovať o úrokových sadzbách. Prezidentka banky Christine Lagardová pritom povedala, že banka v septembri buď predĺži, alebo pozastaví svoje bezprecedentné sprísňovanie menovej politiky.

Predbežné údaje z minulého týždňa ukázali, že rast inflácie v eurozóne sa v auguste spomalil na 5,3 %, ale stále sa drží výrazne nad dvojpercentným cieľom ECB. Prieskum ECB tiež odhalil, že spotrebitelia v júli predpovedali zvýšenie nominálneho príjmu v nasledujúcich 12 mesiacoch o 1,1 %. To je menej než odhadovaných 1,2 % mesiac predtým. A zároveň očakávania rastu nominálnych výdavkov zostali stabilné na úrovni 3,4 %, čo je najnižšia úroveň od marca 2022. Okrem toho odhady ekonomického rastu v nasledujúcich 12 mesiacoch boli mierne horšie (-0,7 % oproti -0,6 % v júni), zatiaľ čo očakávania miery nezamestnanosti zostali nezmenené na úrovni 11 %.

Viac..  Európsky parlament schválil reformu trhu EÚ s elektrinou

(TASR)

O mam

Odporúčame pozrieť

ECB

P. Wunsch: Dá sa očakávať, že ECB nepristúpi tento rok iba k jednej redukcii

Európska centrálna banka (ECB) by mohla znížiť úrokové sadzby v tomto roku viackrát, pričom jednou …

Consent choices