Peter Szijjarto
Šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó. PHOTO: © European Union.

Maďarsko považuje postup EÚ voči Gruzínsku za nespravodlivý

Postup Európskej únie voči Gruzínsku je nespravodlivý. Táto krajina by mala dostať štatút kandidátskej krajiny na jeseň, v opačnom prípade by dôveryhodnosť EÚ utrpela vážnu stratu, povedal v utorok minister zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov Péter Szijjártó po schôdzke so šéfom gruzínskej diplomacie Iliom Darčiašvilim. S odvolaním sa na agentúru MTI o tom informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Szijjártó zdôraznil, že už vlani malo aj Gruzínsko získať štatút kandidátskej krajiny spolu s Ukrajinou a Moldavskom. „Gruzínsko nie je na tom horšie ako Ukrajina alebo Moldavsko, pokiaľ ide o očakávania EÚ. Považujeme za obzvlášť nespravodlivé, že 12-bodový zoznam pre Moldavsko a Ukrajinu ako druh domácej úlohy bol vnútený Gruzínsku ako podmienka pre štatút kandidáta,“ povedal Szijjártó. Poznamenal, že rozhodnutie o štatúte Gruzínska ako kandidáta na členstvo v EÚ nie je odbornou, ale politickou otázkou, preto je potrebné politické rozhodnutie.

Viac..  Ženy musia mať plnú kontrolu nad svojimi sexuálnymi a reprodukčnými právami

Podľa jeho slov Maďarsko v tejto súvislosti prijalo potrebné opatrenia, vláda delegovala do Gruzínska experta na integráciu a je pripravená na ďalšiu podporu. Maďarsko prikladá veľký význam spolupráci s kaukazským regiónom, o čom svedčí aj to, že v októbri sa v Gruzínsku uskutoční spoločné rokovanie oboch vlád. Na schôdzke budú podpísané dohody o ochrane investícií, o predĺžení štipendijného programu a o spolupráci v oblasti vysokoškolského vzdelávania a odborných škôl, dodal šéf maďarskej diplomacie.

(TASR)

O mam

Odporúčame pozrieť

EÚ kritizuje zákon umožňujúci Izraelu mariť pôsobenie zahraničných médií

Európska únia v utorok vyjadrila znepokojenie po tom, ako izraelský parlament schválil nový zákon oprávňujúci …

Consent choices