cena LUX 2023. PHOTO: © European Union 2023 - Source : EP

Filmová cena publika LUX 2024: V Benátkach vyhlásili päticu finalistov

Filmy 20 000 druhov včiel, Karaoke blues, Na lodi Adamant, Sestry z dymovej sauny a Zborovňa sa dostali do finále Ceny publika LUX. Prvé tri snímky uvedie na budúci týždeň MFF Cinematik.

Názvy filmov, ktoré sa dostali do užšieho výberu Ceny publika LUX 2024, boli vyhlásené 1. septembra počas slávnostnej ceremónie na Medzinárodnom filmovom festivale v Benátkach. Medzi finálovú päticu, ktorú vybrala porota ceny LUX zložená z odborníkov zo sveta kinematografie, sa dostali snímky 20,000 Species of Bees, Fallen Leaves, On the Adamant, Smoke Sauna Sisterhood a The Teachers‘ Lounge.

Prvé tri snímky si budú môcť diváci na Slovensku pozrieť už čoskoro: na budúci týždeň ich uvedie Medzinárodný filmový festival Cinematik v Piešťanoch. Film Fallen Leaves (pod neoficiálnym názvom Karaoke blues) sa bude premietať v stredu 13. septembra, film 20 000 Species of Bees (pod neoficiálnym názvom 20 000 druhov včiel) si návštevníci festivalu budú môcť pozrieť vo štvrtok 14. septembra a na snímku On the Adamant (Na lodi Adamant) sa môžu diváci tešiť v piatok 15. septembra. V prípade záujmu o akreditáciu či o podrobnejšie informácie týkajúce sa MFF Cinematik, kontaktujte, prosím, Petra Konečného na emailovej adrese peter.konecny@cinematik.sk.

O definitívnom víťazovi európskej filmovej ceny budú spolurozhodovať aj diváci – filmy môžu hodnotiť na špecializovanej webovej platforme ceny LUX. Minulý rok o víťazovi rozhodli poslanci Európskeho parlamentu spolu s občanmi z celej EÚ, ktorí zaslali 45.000 hodnotení. Cena publika LUX tak patrí medzi ocenenia s najväčším podielom hodnotiacich divákov na svete.

Pätica finalistov

Film 20 000 Species of Bees (neoficiálny preklad: 20 000 druhov včiel) režírovala Estibaliz Urresola Solaguren zo Španielska. Snímka rozpráva príbeh osemročného dieťaťa, ktoré je zmätené tým, ako ho okolie oslovuje. Počas leta stráveného v dome na vidieku a spojeného so včelárstvom skúma svoju identitu spolu so ženami zo svojej rodiny, ktoré sa zároveň zamýšľajú nad vlastnou ženskosťou.

Vo filme Fallen Leaves (neoficiálny preklad: Karaoke blues) fínskeho režiséra Akiho Kaurismäkiho sa počas jednej noci v Helsinkách náhodne stretnú dve osamelé duše. Ich snahe nájsť lásku bráni alkoholizmus, stratené telefónne čísla, nedorozumenia a život vo všeobecnosti, ktorý sa nie vždy odohráva „ako vo filme“.

On the Adamant (Na lodi Adamant) francúzskeho režiséra Nicolasa Philiberta je dokumentárny film o jedinečnom dennom stacionári – plávajúcej stavbe na Seine v centre Paríža. Toto miesto je časovou a priestorovou kotvou pre dospelých ľudí s duševnými poruchami. Film nás pozýva na palubu a na stretnutie s pacientmi a opatrovateľmi, ktorí do centra každodenne prinášajú život.

Viac..  Raňajkové jedlá: EP prijal pravidlá pre lepšiu informovanosť spotrebiteľov

Smoke Sauna Sisterhood (Sestry z dymovej sauny) estónskej režisérky Anny Hints rozpráva príbeh skupiny žien, ktoré sa stretávajú v bezpečnom prítmí dymovej sauny, aby sa podelili o svoje najvnútornejšie myšlienky a tajomstvá. Zahalené teplým, hustým dymom obnažujú všetko, aby zo seba vyhnali strach a hanbu a získali späť svoju silu.

Film The Teachers‘ Lounge (Zborovňa) režiséra Ilkera Çataka, ktorý vznikol v nemeckej produkcii, sleduje Carlu, mladú a idealistickú učiteľku, ktorá sa rozhodne vyšetriť sériu nevyriešených krádeží vo svojej škole. S pomocou skrytej kamery odhalí zlodeja, no jej odhalenie všetkých prekvapí a postaví Carlu pred neriešiteľnú dilemu.

Filmy, ktoré sa dostali do finále, predstavili na Medzinárodnom filmovom festivale v Benátkach dňa 1. septembra poslankyne a poslanci Európskeho parlamentu Laurence Farreng (RE, FR)Ibán García del Blanco (S&D, ES)Emmanuel Maurel (Ľavica, FR)Salima Yenbou (RE, FR) a Željana Zovko (EPP, HR).

Ďalší postup

Päť nominovaných filmov bude otitulkovaných do  24 jazykov Európskej únie. Premietať sa budú v kinách po celej Európskej únii. Diváci ich následne môžu ohodnotiť na špecializovanej webovej platforme ceny LUX. Víťazný film bude slávnostne vyhlásený v Európskom parlamente v marci 2024.

Súvislosti

Cena publika LUX, ktorú od roku 2020 organizuje Európsky parlament a Európska filmová akadémia v spolupráci s Európskou komisiou a spoločnosťou Europa Cinema, spája hodnotenia európskej verejnosti s hodnoteniami poslancov Európskeho parlamentu, pričom každé z nich tvorí 50 % konečného výsledku.

Európsky parlament udeľuje filmovú cenu LUX od roku 2007 s cieľom pomôcť distribuovať európske filmy s vysokou umeleckou kvalitou, ktoré odrážajú kultúrnu rozmanitosť v Európe i mimo nej a ktoré sa dotýkajú otázok spoločného záujmu, ako sú ľudská dôstojnosť, rovnosť, nediskriminácia, inklúzia, tolerancia, spravodlivosť a solidarita.

O mam

Odporúčame pozrieť

Európska komisia na 80. ročníku Medzinárodného filmového festivalu v Benátkach

EÚ sa zúčastní na 80. ročníku Medzinárodného filmového festivalu v Benátkach (31. augusta – 9. …

Consent choices