Michal Šimečka, europoslanec /PS, RE/. PHOTO: European Union 2023.

Michal Šimečka: Fašizmus a nenávisť prinášajú iba utrpenie, všímajme si, kto dnes šíri lži a vzýva agresora

BRATISLAVA – Progresívne Slovensko si dnes pripomenulo deň obetí holokaustu a rasového násilia. Fašizmus a nenávisť vždy prinášajú iba utrpenie, všímajme si, kto dnes šíri lži a vzýva agresora, vyhlásil predseda PS a podpredseda EP Michal Šimečka.

Akokoľvek sa niektorí politici snažia históriu prekrútiť, bol to Jozef Tiso a vtedajšia vláda, kto fašizmus v Slovenskom štáte zaviedol a podporoval. Židovský kódex prijatý v roku 1941 ľudí dehumanizoval, oberal o základné práva a nakoniec deportoval do koncentračných táborov. Posielal ich na smrť. Dnes si pripomíname životy a pamiatku týchto ľudí a je našou povinnosťou dbať na to, aby sa niečo tak desivé už nikdy neopakovalo,
povedal Šimečka.
Poukázal na paralely s dnešnou situáciou a vojnou bezprostredne za našimi hranicami. Všímajme si burcovanie davov na námestiach prehláseniami plnými nenávisti a strachu. Dávajme pozor, kto šíri klamstvá a obviňuje obete. Kto ospravedlňuje agresora a obdivuje autoritárskeho lídra. Toto dnes otvorene ponúka Fico a extrémisti. Vzývanie diktátorského režimu v snahe presvedčiť ľudí, že cesta neslobody a útlaku iných je cesta pre Slovensko, dodal predseda PS s tým, že podpora krajiny, ktorá nás otvorene označuje za nepriateľa, nám neprinesie nič dobré. 


Neznamená ani bezpečnosť, ani lepší život. Práve naopak. Znamená medzinárodnú izoláciu a neschopnosť presadiť svoje záujmy v zahraničí. My v PS ponúkame inú budúcnosť. Budúcnosť postavenú na hodnotách slobody a demokracie a rovnosti všetkých ľudí. Aby fašizmus, nenávisť a nesloboda zostali navždy minulosťou,” uzavrel Šimečka.

Viac..  J. Borrell: Európe bezprostredná vojna s Ruskom nehrozí, netreba zveličovať

O red

Odporúčame pozrieť

simecka

M. Šimečka: Do europarlamentu posielame aktívnych odborníkov, voľby chceme vyhrať

Progresívne Slovensko predstavilo svoju kandidátku do európskych volieb. Povedie ju bývalý premiér Ľudovít Ódor a …

Consent choices