Margrethe Vestager, výkonná podpredsedníčka Európskej komisie. PHOTO: © European Union 2023

Vestagerová dočasne opúšťa eurokomisiu, chce šéfovať Európskej investičnej banke

Výkonná podpredsedníčka Európskej komisie (EK) Margrethe Vestagerová informovala v utorok večer predsedníčku exekutívy EÚ Ursulu von der Leyenovú o tom, že dánska vláda sa ju rozhodla nominovať ako kandidátku na pozíciu predsedníčky riadiaceho výboru Európskej investičnej banky (EIB). Na obdobie trvania kampane preto požiadala o neplatené voľno, informuje spravodajca TASR.

Von der Leyenová v oficiálnom vyhlásení uviedla, že udeľuje Vestagerovej požadované voľno; zdôraznila tiež, že aj počas tohto obdobia sa na ňu budú vzťahovať príslušné ustanovenia zmlúv a kódexu správania pre členov eurokomisie. Vestagerovej kompetencie si počas jej neprítomnosti rozdelia jej kolegovia: podpredsedníčka EK pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová (program Európa pripravená na digitálny vek) a eurokomisár pre spravodlivosť Didier Reynders (portfólio pokrývajúce hospodársku súťaž).

Viac..  Ivan Štefanec: V Bratislave dnes zaznelo tisíc mien obetí komunizmu

Von der Leyenová sa zároveň rozhodla dočasne prideliť zodpovednosť za oblasť inovácií a výskumu podpredsedovi EK Margaritasovi Schinasovi, kým nebude vymenovaný nový člen euroomisie, ktorý nahradí bývalú bulharskú eurokomisárku Mariju Gabrielovú. Komisia o týchto dočasných zmenách informovala aj Európsky parlament a Radu EÚ (členské štáty).

(TASR)

O mam

Odporúčame pozrieť

simecka

Šimečka: Európska Komisia varuje Fica a Pellegriniho pred ovládnutím Protimonopolného úradu a hrozí sankciami, prišlo na naše slová

BRATISLAVA – Výkonná podpredsedníčka Európskej Komisie Margrethe Vestager v závere týždňa oficiálnym listom upozornila Roberta …

Consent choices