Ivan Štefanec, europoslanec /KDH, EPP/. PHOTO: FB IŠ

Ivan Štefanec: Košický maratón mieru zabodoval aj na pôde Európskeho parlamentu

Slovensko a svet si túto jeseň pripomenú jubilejné 100. výročie Medzinárodného maratónu mieru (MMM) v Košiciach. Tomuto podujatiu predchádzala prezentácia Slovenska priamo na pôde Európskeho parlamentu v Štrasburgu. Europoslanec a vedúci slovenskej delegácie pri Európskej ľudovej strane Ivan Štefanec (KDH) na tomto mieste zorganizoval výstavu pod názvom „Storočie maratónu v Košiciach“.

Na slávnostnom otvorení výstavy nechýbala ani predsedníčka Európskeho parlamentu Roberta Metsolová a ďalšie osobnosti zo sveta športu a politiky. Zahájenie výstavy Medzinárodného maratónu mieru okorenil príchod štafetových bežcov, ktorí bežali z Košíc až do samotného Štrasburgu. Nevšedný 10-dňový charitatívny štafetový beh z Košíc do sídla Európskeho parlamentu organizovaný známym kňazom Petrom Gombitom pod názvom Charity Run Košice mal celkovú dĺžku 1291 km počas ktorých bežci prebehli cez Slovensko, Rakúsko, Nemecko, až do samotného Štrasburgu vo Francúzsku. Výstava pod patronátom europoslanca Štefanca bola pripravená spolu s Branislavom Koniarom, riaditeľom MMM v Košiciach.

„Ako aktívny bežec sa na košickom maratóne chystám tento rok štartovať spolu s ďalšími 17 000 účastníkmi. Máme byť na čo hrdí a práve preto som chcel storočnicu nášho maratónu odprezentovať pred europoslancami a početnými návštevníkmi europarlamentu z celej Európy,“ vyjadril sa europoslanec.

Výstava priniesla pohľady na kľúčové míľniky tohto svetoznámeho maratónu počas búrlivých spoločensko-politických zmien, ktoré postihli náš región za posledných sto rokov. Návštevníkov previedla históriou, významom a prínosom tohto ikonického podujatia prostredníctvom interaktívnych panelov, vďaka čomu ponúkla strhujúce skúmanie odkazu maratónu a jeho úlohy pri podpore mieru. Výstava bola rozdelená do viacerých tematických sekcií pod názvami Osem odvážlivcov, Hostia z Berlína, Od Košíc po zlato, Dobročinný Leriche, Break Years, Maratón slobody, Éra severanov, Posol víťazstva, Umieranie zvedavosti, Tri prvenstvá do Prahy, Zmarené nádeje, Útok z Commonwealthu, Dámska premiéra, či Rok zásadných zmien.

Viac..  EÚ, WHO a UNICEF si pripomenuli 50. výročie rozšíreného programu očkovania

„Výstava, tak ako samotný maratón, presahuje hranice Slovenska. Vzdala poctu maratónu, ktorý zohral kľúčovú úlohu pri udržiavaní pokoja a vzájomného porozumenia medzi národmi. Slovenský maratón je jasným dôkazom sily kolektívneho úsilia a vytrvalosti. Princípov, ktoré sú paralelné s jadrom našej Európskej únie. Osvojme si hodnoty mieru a vzájomného porozumenia, aby sme zachovali odkaz Medzinárodného maratónu mieru a inšpirovali ním aj ďalšie generácie v tejto vojnou pohnutej dobe na európskom kontinente,“ zdôraznil Ivan Štefanec.

O mam

Odporúčame pozrieť

europsky parlament

Europoslanci žiadajú ráznu reakciu v rámci boja proti ruskému zasahovaniu

Európsky parlament vyzýva politické vedenie v EÚ a členské štáty, aby urýchlene a rázne bojovali …

Consent choices