Peter Pollák, europoslanec /OĽaNO, EPP/. PHOTO: redakcia/red.

Peter Pollák: Slovensko nepotrebuje ukrajinské obilie. Potrebujú ho chudobní ľudia v Afrike

Chcete byť v obraze? Prihláste sa na bezplatný odber spravodajstva z EÚ 👉 PRIHLÁSENIE.

Vláda predĺžila zákaz dovozu štyroch komodít z Ukrajiny, vrátane pšenice

Vláda predĺžila zákaz dovozu štyroch komodít z Ukrajiny, ide o pšenicu, kukuricu, repku a slnečnicové semená. Zákaz bude platiť do konca roka. Vyplýva to zo stanoviska premiéra Ľudovíta Ódora, ktoré TASR poskytol jeho hovorca Peter Majer.

„Európska komisia nepredĺžila zákaz dovozu štyroch komodít z Ukrajiny, vrátane pšenice, po 15. septembri, preto vláda rozhodla o zákaze ich dovozu na národnej úrovni. A to do konca roka a na rovnaké štyri komodity, teda pšenicu, kukuricu, repku a slnečnicové semená. Musíme zabrániť nadmernému tlaku na slovenský trh, aby sme zostali féroví aj voči domácim farmárom,“ priblížil premiér.

Tento krok vlády je podľa jeho slov aj reakciou na rovnaký postup Poľska a Maďarska. Zdôraznil, že vláda SR bude aj počas platnosti národného zákazu dovozu štyroch komodít intenzívne pracovať s Európskou komisiou a členskými štátmi Európskej únie pri hľadaní celoeurópskeho a systémového riešenia. Deklaroval pripravenosť vlády zrušiť zákaz v takomto prípade.
Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR dodalo, že rozhodnutie súvisí s ochranou domáceho trhu a je logickou reakciou na postup okolitých krajín, ktoré pristupujú k jednostranným zákazom na dovoz. „Zákaz neplatí pre transport tovaru cez naše územie, čím vyjadrujeme solidaritu s Ukrajinou a umiestňovaním jej tovaru na cieľové trhy,“ priblížil rezort.

Viac..  Peter Pollák o norme Euro 7: Automobilky dostali viac času

(redakcia/TASR).

O red

Odporúčame pozrieť

Michal Wiezik: Umelá inteligencia je nový fenomén, s ktorým sa musíme naučiť žiť

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Umelá …

Consent choices