cierna hora
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Europoslanci: Prístupový proces Čiernej Hory do EÚ sa zastavil

Prístupový proces Čiernej Hory do EÚ sa zastavil, upozornil výbor pre zahraničné veci Európskeho parlamentu (EP) v správe prijatej v stredu v Bruseli. Informuje o tom spravodajca TASR.

Europoslanci síce ocenili dlhodobý záväzok Čiernej Hory k integrácii do EÚ, ktorý má aj vysokú podporu verejnosti, podľa správy však neschopnosť dosiahnuť konsenzus v otázkach národného záujmu medzi tamojšími stranami spomalili pokrok v reformách súvisiacich s EÚ a uvrhli krajinu do inštitucionálnej krízy. Za správu hlasovalo 51 poslancov výboru, traja boli proti a osem sa zdržalo. Odporúča sa v nej potreba dosiahnuť politickú stabilitu a výrazný pokrok najmä pri reforme justície a volebného systému a v boji proti organizovanému zločinu a korupcii.

Členovia výboru pre zahraničné veci privítali, že Čierna Hora dodržiava spoločnú zahraničnú a bezpečnostnú politiku EÚ vrátane sankcií po spustení ruskej agresie proti Ukrajine. Poslanci EP zdôraznili, že sú vážne znepokojení zahraničným zasahovaním do vnútorných záležitostí, destabilizačnými snahami, hybridnými hrozbami a dezinformačnými kampaňami zahraničných aktérov z Ruska, Číny a Srbska. Vzhľadom na predchádzajúcu zadlženosť Čiernej Hory voči Číne europoslanci vyzvali vládu, aby znížila hospodársku závislosť od Číny a využívala hospodársky a investičný plán pre západný Balkán a iniciatívu EÚ Global Gateway.

Viac..  Predsedníčka EK zaželala Pellegrinimu úspech pri plnení nových povinností

Vyzvali tiež Čiernu Horu, aby do konca roka 2023 uskutočnila odkladané sčítanie obyvateľstva a bytov bez politického zasahovania a sčítania uznaných národnostných menšín bez obáv, že ich predstavitelia budú zastrašovaní alebo trestne stíhaní. „Správa poukazuje na veľké vnútropolitické nepokoje v Čiernej Hore a ďalší rok stagnácie na ceste krajiny k členstvu v EÚ. Poslanci EP očakávajú čo najskoršie vytvorenie proeurópskej vlády, ktorá bude jasne a jednoznačne podporovať európske politiky a hodnoty v súlade s očakávaniami výraznej väčšiny občanov krajiny,“ uviedol chorvátsky europoslanec Tonino Picula, spravodajca EP pre túto otázku.

(TASR)

O mam

Odporúčame pozrieť

Komisia navrhuje začať prístupové rokovania EÚ s Bosnou a Hercegovinou

Európska komisia odporučila začať prístupové rokovania EÚ s Bosnou a Hercegovinou a prerokovala nadchádzajúcu ústnu …

Consent choices