zemny plyn
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Ceny plynu v Európe klesli pre lepšie vyhliadky na dodávky

Veľkoobchodné ceny plynu v Európe vo štvrtok klesli. Prispeli k tomu signály o zmierňovaní rizík pri dodávkach z Nórska a Austrálie. TASR o tom informuje na základe správy Bloomberg.

Cena referenčného európskeho kontraktu na plyn s dodávkou v najbližšom mesiaci na burze TTF v Amsterdame sa vo štvrtok do 9.14 h miestneho času znížila o 2,6 % na 36,30 eura za megawatthodinu. Rovnaký kontrakt v Spojenom kráľovstve klesol tiež. Trhy tak reagovali na správy, že odbory v Austrálii sú blízko k dohode so spoločnosťou Chevron o ukončení štrajkov v zariadeniach na export skvapalneného zemného plynu (LNG). Mohlo by k tomu dôjsť už v piatok (22. 9.)

Neistota v súvislosti s vplyvom štrajkov na dodávky LNG na celom svete trápila trhy už niekoľko týždňov. Hrozilo totiž narušenie dodávok pred zimnou vykurovacou sezónou v Európe. Ďalším zdrojom nervozity bola dlhotrvajúca údržba v Nórsku, ktoré je najväčším dodávateľom plynu na tzv. starom kontinente. Nórske toky sa podľa manažéra siete Gassco zotavujú, pretože kapacita na obrovskom poli Troll sa po opakovaných oneskoreniach postupne vracia k normálu.

K návratu dodávok dochádza na pozadí „zdravých“ zásob a relatívne teplého septembrového počasia vo veľkej časti Európy, vďaka čomu je dopyt po plyne utlmený. Zásobníky v regióne sú v priemere naplnené asi na 94 %, čo je oveľa viac, ako bolo obvyklé v danom ročnom období, ukázali údaje z Gas Infrastructure Europe.

Viac..  M. Kazaks: Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne

Nemecko, najväčšia ekonomika regiónu, uskutoční vo štvrtok test. Berlín sa chce sa uistiť, že krajina je pripravená na možnosť nedostatku plynu túto zimu. Od vrcholu energetickej krízy v Európe v roku 2022 si vytvorilo zdravé zásoby a rozšírilo svoje možnosti na dovoz LNG. „Nemecko je na túto zimu pripravené oveľa lepšie ako minulý rok,“ uviedol vo vyhlásení Klaus Müller, prezident Spolkového úradu pre reguláciu sieťových odvetví (Bundesnetzagentur).

(TASR)

O mam

Odporúčame pozrieť

Členské krajiny EÚ dosiahli kompromis v otázke stropu pre cenu zemného plynu

Ministri Európskej únie v pondelok finalizovali dlho očakávanú dohodu o implementácii stropu pre cenu zemného …

Consent choices