LE PEN, Marine
Marine Le Pen. PHOTO: © European Union-EP.

Le Penová vráti Európskemu parlamentu 330.000 eur za fiktívnych asistentov

Francúzska krajne pravicová politička a líderka strany Národné združenie (RN) Marine Le Penová súhlasila s tým, že vráti Európskemu parlamentu (EP) 330.000 eur vyplatených za fiktívne zamestnanie dvoch asistentov počas jej pôsobenia vo funkcii europoslankyne. Informuje o tom spravodajca TASR na základe štvrtkovej správu agentúry AFP.

Vrátením uvedenej sumy do rozpočtu EP sa Le Penová vyhne „nútenej exekúcii“, potvrdil jej právnik Rodolphe Bosselut.
Na konci administratívneho vyšetrovania, ktoré sa začalo v roku 2014 v súvislosti s podozrením zo zneužitia európskych fondov Le Penovou, Európsky úrad pre boj proti podvodom (OLAF) požadoval vrátenie 330.000 eur za fiktívne zamestnanie dvoch asistentov.

Le Penová, ktorá bola poslankyňou EP v rokoch 2004 – 2017, bola podozrivá, že cez fiktívnych asistentov využívala zdroje EÚ v prospech svojej strany Národný front (teraz Národné združenie). Platy žiadala pre šéfku svojho štábu Catherine Grisetovú a pre svojho osobného ochrankára Thierryho Legiera. Politička tieto obvinenia popierala a ubezpečovala vedenie EP, že Grisetová a Legier pracovali pre ňu v Európskom parlamente a odmietala peniaze vrátiť. Finančné oddelenie EP preto od februára 2017 strhávalo 50 percent z jej príspevkov na prácu europoslankyne z denných diét a zo všetkých výdavkov na chod jej kancelárie. Toto trvalo štyri mesiace, kým Le Penová po svojom zvolení do francúzskeho parlamentu v júni 2017 neopustila Európsky parlament.

Viac..  Ivan Štefanec: Vojenská neutralita Slovenska by bola nebezpečným a drahým nezmyslom

Le Penová, ktorej už od jari tohto roku hrozilo exekučné rozhodnutie o vrátení 326.401 eur, nakoniec v júli súhlasila s vrátením zvyšnej sumy. „Platba bola vykonaná s cieľom vyhnúť sa výkonu správneho rozhodnutia Európskeho parlamentu, ktorého podstatu však moja klientka spochybňuje,“ vyhlásil Le Penovej advokát Rodolphe Bosselut. Platba „v žiadnom prípade nepredstavuje výslovné ani implicitné uznanie nárokov Európskeho parlamentu“, dodal. V pravidlách fungovania EP sa uvádza, že asistenti europoslancov na plný úväzok nesmú vykonávať platenú prácu pre národnú politickú stranu a že asistenti na čiastočný úväzok musia mať aj druhé zamestnanie.

(TASR)

O mam

Consent choices