volebne pravo, volby
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Prieskum: Tretina Európanov v súčasnosti volí populistické strany

Takmer tretina Európanov v súčasnosti volí populistické, krajne pravicové alebo krajne ľavicové politické strany, pričom na celom kontinente stúpa široká podpora politiky vystupujúcej proti takzvanému „establišmentu“. Vyplýva to z výsledkov prieskumu verejnej mienky, ktoré zverejnil denník The Guardian.

Analýza viac ako 100 politológov v 31 európskych krajinách ukázala, že v minuloročných národných voľbách podporilo rekordných 32 percent voličov strany kritizujúce „establišment“. Na začiatku 21. storočia to bolo 20 percent a 12 percent na začiatku 90. rokov 20. storočia.

Z prieskumu tiež vyplýva, že približne polovica voličov proti „establišmentu“ podporuje krajne pravicové strany a práve tento podiel voličskej podpory rastie najrýchlejšie. „Štandardné politické strany prichádzajú o hlasy; strany proti „establišmentu“ ich získavajú. To je dôležité, pretože mnohé štúdie teraz ukazujú, že keď si populisti zabezpečia moc alebo vplyv, kvalita liberálnej demokracie klesá,“ skonštatoval vedúci analýzy a politológ z Amsterdamskej univerzity Matthijs Rooduijn.

Tento rok na zozname PopuList figuruje 234 strán proti „establišmentu“ v rámci celej Európy, z toho 165 populistických strán (väčšina krajne ľavicových alebo krajne pravicových). Za krajnú ľavicu je označených 61 strán a 112 za krajnú pravicu (väčšinou ide o populistické strany). PopuList bol spustený pred piatimi rokmi v spolupráci s denníkom The Guardian.

Viac..  M. Beňová: Musíme chrániť deti pred sexuálnym zneužívaním na internete

Holandský autor široko akceptovanej definície populizmu Cas Mudde, ktorý pôsobí ako profesor na americkej University of Georgia, uviedol, že voličské jadro proti „establišmentu“, najmä radikálnych pravicových strán, v skutočnosti príliš nenarástlo. „Rozrástla sa skupina voličov, ktoré ich (tieto strany) tolerujú,“ dodal Mudde.

(TASR)

O mam

Odporúčame pozrieť

Eurobarometer: Súčasná geopolitická situácia zvyšuje význam európskych volieb

Európsky parlament v stredu zverejnil posledný Eurobarometer pred európskymi voľbami. Občania podľa najnovšieho prieskumu vedia …

Consent choices