Euro, eurozóna. PHOTO: © European Union 2012 - EP

Ekonomika eurozóny pokračuje v septembri v poklese

Vývoj v súkromnom sektore eurozóny signalizuje, že ekonomika regiónu pokračuje v septembri v poklese. Tempo kontrakcie sa však mierne spomaľuje.

Zložený index nákupných manažérov (PMI), ktorý zverejňuje Hamburg Commercial Bank (HCOB) a S&P Global, podľa rýchleho odhadu v septembri vzrástol na 47,1 bodu zo 46,7 bodu v auguste. Zostal však pod 50-bodovou hranicou, ktorá oddeľuje pokles aktivity od rastu. Ekonómovia počítali s miernym znížením indexu na 46,6 bodu.

PMI pre sektor služieb stúpol na 48,4 bodu zo 47,9 bodu. Index sa ocitol pod 50-bodovou hranicou druhýkrát v tomto roku. Ekonómovia očakávali 47,7 bodu. PMI pre výrobný sektor, ktorý zostáva pod 50-bodovou hranicou od polovice roka 2022, klesol na 43,4 bodu zo 43,5 bodu, pričom ekonómovia predpovedali nárast na 44 bodov.

Viac..  Europoslanci schválili reformy pre udržateľnejší a odolnejší trh EÚ s plynom

Uvedené údaje signalizujú, že ekonomika eurozóny v 3. kvartáli zrejme klesne a v dohľadnom čase sa pravdepodobne nevráti k rastu. Ekonóm HCOB Cyrus de la Rubia očakáva, že hrubý domáci produkt (HDP) eurozóny sa v prebiehajúcom štvrťroku zníži o 0,4 %. Hlavnou brzdou ekonomiky podľa neho zostáva výrobný sektor.

(TASR)

O mam

Odporúčame pozrieť

M. Kazaks: Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne

Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne. Riziko väčšieho a dlhšie trvajúceho rastu …

Consent choices