sacharovova-cena
PHOTO: © European Union- EP,

EP má deviatich nominantov na Sacharovovu cenu za slobodu myslenia za rok 2023

Europoslanci a politické skupiny Európskeho parlamentu (EP) predstavili kandidátov na Sacharovovu cenu za slobodu myslenia za rok 2023. Hlasovanie, ktoré vyberie troch finalistov, sa uskutoční v októbri, pričom favoritkami troch najsilnejších frakcií sú iránske ženy symbolizované Kurdkou Mahsou Amíniovou, informuje spravodajca TASR.

Každého kandidáta musí podporiť najmenej 40 poslancov EP, pričom každý môže podporiť len jedného nominovaného. Na Sacharovovu cenu za rok 2023 je nominovaných deväť kandidátov. Tri razy sa v návrhoch ocitla Mahsa Amíniová a iránske ženy. Nominovala ju Európska ľudová strana (EPP), pričom socialisti a demokrati (S&D) a liberálna frakcia Obnovme Európu (RE) nomináciu rozšírili o „boj za práva žien v Iráne“. Amíniovú v septembri 2022 zatkla a zbila mravnostná polícia za nesprávne nosenie hidžábu. Jej smrť o niekoľko dní neskôr vyvolala v Iráne masové protesty, na čele ktorých boli ženy.

Skupina 59 poslancov EP naprieč politickými frakciami navrhla na cenu afganských aktivistov v oblasti vzdelávania (Marzia Amiriová, Parasto Hakimová a Matiulláh Vesa). Amiriová založila najväčšiu sieť tajných domácich škôl v Afganistane, Hakimová pomohla založiť 90 komunitných škôl v provincii Uruzgán a tiež iniciovala vznik tajných škôl. Vesa, ktorý sa postavil proti nariadeniam Talibanu a zasadzoval sa za vzdelávanie dievčat, bol pred piatimi mesiacmi zatknutý.

Ďalšia skupina 43 europoslancov na cenu nominovala obhajcov ľudských práv a kritikov nikaragujského vládneho režimu Vilmu Núňezovú de Escorciovú a Mons. Rolanda Josého Álvareza Lagosa. Frakcia Európski konzervatívci a reformisti (ECR) nominovala proeurópsky ľud Gruzínska a bývalú gruzínsku ombudsmanku Nino Lomjariovú. Skupinou Identita a demokracia (ID) na Sacharovovu cenu navrhla Elona Muska zo Spojených štátov za odhalenie praktík predchádzajúceho vedenia spoločnosti Twitter (teraz X), ktoré poškodzovali slobodu prejavu používateľov. Frakcia Zelení/Európska slobodné aliancia (EFA) nominovala klimatickú aktivistku a bojovníčku za ľudské práva z Ugandy Vanessu Nakateovú. Nominantkou ľavicovej skupiny sú ženy bojujúce za bezplatné, bezpečné a legálne potraty Justyna Wydrzyňska z Poľska, Morena Herrerová zo Salvádora a americká gynekologička Colleen McNicholasová.

Viac..  EÚ by mala zrušiť sankcie voči bývalému jazdcovi F1 Mazepinovi, rozhodol súd

Po zúžení nominantov na troch kandidátov držiteľ tohoročnej ceny bude vyhlásený koncom októbra na plenárnom zasadnutí EP v Štrasburgu. Slávnostné odovzdanie ceny sa uskutoční počas decembrového plenárneho zasadnutia rovnako v Štrasburgu. Sacharovova cena za slobodu myslenia sa od roku 1988 každoročne udeľuje jednotlivcom a organizáciám, ktoré obhajujú ľudské práva a základné slobody. Súčasťou ceny je aj finančná odmena vo výške 50.000 eur.

(TASR)

O mam

Odporúčame pozrieť

volby

Do eurovolieb ide 308 kandidátov cez 23 strán a jednu koalíciu, žreb určil ich čísla

O mandáty v Európskom parlamente sa môže na Slovensku uchádzať 23 politických strán a jedna …

Consent choices