Be active, týždeň športu. PHOTO: © European Union, 2023

Európsky týždeň športu je späť!

Hlavným posolstvom kampane 9. ročníka je šport v akejkoľvek forme, v každom veku a pre každého. Výskumy ukazujú, že úroveň fyzickej aktivity v niektorých krajinách stagnuje a dokonca klesá. Ľudia sa skrátka málo hýbu a pritom práve šport a pravidelný pohyb majú významný pozitívny vplyv na naše zdravie. Na rastúcu krízu nečinnosti reaguje Európsky týždeň športu.

Cieľom tejto aktivity je zvýšiť povedomie o dôležitosti aktívneho životného štýlu pre každého. Európsky týždeň športu prvýkrát odštartoval v roku 2015.  Kampaň je navrhnutá tak, aby ľuďom v Európe a na celom svete poskytla odrazový mostík na ceste k ich zvýšenej pohybovej aktivite.

Od 23. do 30. septembra spustí EÚ kampaň #BeActive na podporu aktívnejšieho a zdravšieho životného štýlu.  Zameria sa na tri dôležité piliere športu, ktoré odrážajú aj zmeny a smerovanie našich spoločností. Nazývame ich 3I: zapojenie, začleňovanie a inovácie.

Na Slovensku sa môžete do aktuálneho ročníka zapojiť prostredníctvom podujatia #BeActive Night, ktoré organizuje Národné športové centrum. Podujatie je skvelou príležitosťou rozhýbať sa zároveň sa dozvedieť viac o športe na Slovensku. Program sa skladá z viacerých športových a tanečných podujatí a uskutoční sa v sobotu 23. septembra 2023 medzi 15. a 19. hodinou vo Wetzlerovom parku v bratislavskom Ružinove. Môžete si tak vyskúšať veslovanie, lukostreľbu, box, karate či lezeckú stenu. Minuloročnými hosťami boli napríklad boxer Tomi KID Kovács, karatista Adi Gyurík a zakladateľka Slovak Nordic Walking Association Lucia Okoličányová. Viac informácií o programe a aktivitách v súvislosti s Európskym týždňom športu na Slovensku nájdete na tejto stránke

Viac..  Európska panelová diskusia občanov o boji proti nenávisti v spoločnosti

Minulý ročník týždňa športu odštartoval v Českej republike. Slnečná scenéria Vyšehradského parku v Prahe pôsobila ako pozadie oficiálneho otváracieho ceremoniálu ôsmeho ročníka Európskeho týždňa športu 23. septembra 2022. Zapojených bolo celkovo 40 krajín a regiónov, 43 partnerov a viac ako 13 miliónov účastníkov na 32 869 podujatiach naprieč Európou.

Európsky týždeň športu je iniciatívou Európskej komisie na podporu športu a pohybovej aktivity v celej Európe. Tento týždeň je určený naozaj pre každého – bez ohľadu na vek, zázemie či úroveň zdatnosti. Mal by spojiť jednotlivcov, štátne a verejné orgány a súkromný sektor. Hlavnou témou zostáva výstižné „#BeActive“ – činorodosť, ktorá má nabádať k pohybu a zdravému životnému štýlu celoročne. Zapojiť sa môžeš aj ty a každý deň. Stačí si zacvičiť a rozhýbať sa.

O mam

Odporúčame pozrieť

beh sport

Eurobarometer o športe a fyzickej aktivite: 45 % Európanov vôbec necvičí

Európska komisia uverejnila výsledky prieskumu piateho Eurobarometra venovaného športu a fyzickej aktivite. Z prieskumu vyplýva, že …

Consent choices