Slovensko spolnilo všetky podmienky, môže žiadať tretiu platbu z Plánu obnovy a obnovy

Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR (MIRRI SR) úspešne splnilo všetky míľniky Plánu obnovy a odolnosti naviazané na 3. žiadosť o platbu z Európskej komisie. Vďaka tomu, ale aj splneniu míľnikov rezortov hospodárstva, životného prostredia a školstva, podá Slovenská republika 3. žiadosť o platbu vo výške 815 miliónov eur. Slovensko získa tieto prostriedky na podporu výskumu a digitalizácie, reformu ochrany prírody a mnoho ďalších cieľov.

Štát v mobile, kybernetická bezpečnosť, rýchly internet pre každého a digitálna ekonomika sú míľniky rezortu investícií v Pláne obnovy a odolnosti SR v komponente 17: Digitálne Slovensko. MIRRI SR zaznamenalo výrazný pokrok v ich plnení od mája, kedy do jeho vedenia nastúpil ako predstaviteľ úradníckej vlády minister Peter Balík. „Finálny štvrtý míľnik – uzatvorenie zmlúv na financovanie Európskych centier digitálnych inovácií a ich podpory – sme splnili v lete. Európske centrá digitálnych inovácií poskytnú verejným inštitúciám a firmám služby v oblasti digitalizácie, aby zvýšili ich konkurencieschopnosť a podporili zavádzanie inovácií. Centrá pomôžu v témach, ako sú umelá inteligencia, vysokovýkonné výpočty či posilnenie kybernetickej bezpečnosti,“ povedal minister Peter Balík.

Európskych centier digitálnych inovácií je na Slovensku spolu  päť a patria medzi ne: Technická univerzita v Košiciach (EDIH Cassovium); Kempelenov inštitút inteligentných technológií; Slovenská inovačná a energetická agentúra; APEL (Center for Innovative Healthcare) a Slovenské centrum digitálnych inovácií so známkou excelentnosti.

Medzi tri ďalšie míľniky, ktoré splnilo MIRRI SR, patrí reforma Akčného plánu digitálnej transformácie Slovenska na roky 2023 – 2026. Ten definuje opatrenia na zlepšenie digitálnej výkonnosti Slovenska. Ďalej je to reforma Národnej stratégie pre digitálne zručnosti. Práve digitálne zručnosti všetkých skupín obyvateľstva bez ohľadu na vek a vzdelanie budú rozhodujúce pre úspech slovenskej ekonomiky a pre uplatnenie sa  na pracovnom trhu. Tretím míľnikom bola reforma Investičného plánu prioritných 17 životných situácií. Jej cieľom je priniesť služby štátu v čo najjednoduchšej elektronickej podobe a odbremeniť tým občanov od byrokracie a behania po úradoch.

Viac..  Európske akciové trhy majú za sebou skvelý kvartál

MIRRI intenzívne pracuje aj na plnení ďalších svojich úloh v Pláne obnovy a odolnosti. V júli sa uzavrela zmluva s Fyzikálnym ústavom Slovenskej akadémie vied (SAV) na budovanie kvantovej komunikačnej infraštruktúry na Slovensku a financie sa vyplatili v auguste. Tieto prostriedky z Plánu obnovy umožnia vznik kostry kvantovej komunikačnej siete a prinesú špičkové laboratórne vybavenie. Vďaka neprelomiteľnému šifrovaniu kvantovej komunikácie bude Slovensko oveľa lepšie pripravené na hrozby v online priestore.

Vláda začiatkom augusta schválila návrh MIRRI na poskytnutie financií na vybudovanie nového superpočítača z Plánu obnovy a odolnosti. Superpočítač vybuduje Centrum spoločných činností SAV a bude najvýkonnejším v strednej Európe. Našim vedcom a firmám umožní špičkové simulácie, urýchli analýzy potrebné pre zložité výzvy v rôznych sektoroch. Od predpovedí počasia, cez objavovanie liekov až od technologické zlepšenia.

MIRRI tiež v auguste spustilo výzvu na podporu budovania bezpečnostných dohľadových centier vo verejnej správe vo výške takmer 22 miliónov eur. Medzi jej ciele patrí napríklad zvyšovanie úrovne zabezpečenia informačných systémov verejnej správy a predchádzanie bezpečnostným incidentom.

O mam

Odporúčame pozrieť

Eurokomisia pozitívne zhodnotila Plán pre Ukrajinu, umožní to miliardové platby

Európska komisia (EK) v pondelok prijala návrh vykonávacieho rozhodnutia Rady EÚ, ktorý pozitívne hodnotí Plán …

Consent choices