sudnictvo
Ilustračné PHOTO: © European Union.

ESĽP: Klimatickí aktivisti zažalovali vlády v prípade klimatickej zmeny

Šesť osôb v stredu zažalovalo na Európskom súde pre ľudské práva (ESĽP) vlády 32 krajín sveta pre nedostatočný postup proti klimatickej zmene, informuje TASR na základe správy agentúry AP.

Právne tímy krajín spochybnili prípustnosť žaloby na ESĽP a tiež tvrdenie, že žalujúci sú obeťou škodlivého vplyvu klimatickej zmeny. Právnici skupiny pochádzajúcej z Portugalska vyhlásili, že žalované krajiny zlyhali pri riešení klimatickej zmeny spôsobenej ľudskou činnosťou. Porušili tým základné ľudské práva ich mandantov a trvali na tom, že je urýchlene potrebné prijať ďalšie riešenia na splnenie cieľov prijatých klimatických dohôd. „Tento prípad je o mladých a o cene, ktorú platia za zlyhanie štátov v boji proti klimatickej kríze. Je o ujme, ktorú utrpia počas života, ak si štáty nezačnú plniť svoje povinnosti,“ vyhlásila advokátka Alison Macdonaldová. Vek jej klientov sa pohybuje v rozmedzí 11 až 24 rokov.

Právny poradca Spojeného kráľovstva Barrister Sudhanshu Swaroop vyhlásil, že vlády jednotlivých krajín chápu hrozbu klimatickej zmeny. Podľa neho však žalobcovia mali najskôr podať podnet na súdy vo vlastnej krajine. Rozsudok súdu na štátnej úrovni nemá dostatočne širokú pôsobnosť, preto je túto záležitosť dôležité riešiť na celoeurópskej úrovni, tvrdia žalobcovia.
Ide o prvú žalobu tohto typu na ESĽP, pribudli k nej však ešte dve ďalšie zo Švajčiarska a Francúzska. Rozsudok sa neočakáva skôr ako o niekoľko mesiacov a ani všetky tri prípady sa nemusia posudzovať naraz.

Viac..  Neviete zohnať opravára spotrebičov? Europoslanci prijali smernicu, ktorá to zmení

(TASR)

O mam

Odporúčame pozrieť

M. Wiezik: Zmrazené fondy pre Maďarsko môžu byť uvoľnené len ak dôjde k náprave

V súvislosti s dnešným rozhodnutím Európskeho parlamentu (EP) žalovať Európsku komisiu za uvoľnenie eurofondov Maďarsku …

Consent choices