Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Wlachovský v Rakúsku na stretnutí šéfov diplomacií krajín skupiny Central 5. PHOTO: MZV SR

M. Wlachovský: Kandidátske krajiny chceme naďalej podporovať v eurointegračnom procese

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Miroslav Wlachovský sa 27. septembra 2023 zúčastnil v Rakúsku na stretnutí šéfov diplomacií krajín skupiny Central 5 (C5). Neformálnu regionálnu platformu tvoria okrem Slovenska a Rakúska aj Česko, Maďarsko a Slovinsko.

Ministri zahraničných vecí diskutovali o aktuálnej zahraničnopolitickej a bezpečnostnej situácii, pričom stretnutiu dominovala pokračujúca ruská agresia proti Ukrajine. Minister Wlachovský v tejto súvislosti uviedol, že teraz nie je čas na únavu z pomoci Ukrajine. „Cena za prípadný neúspech v legitímnej obrane Ukrajiny a jej boji za slobodu by bola oveľa vyššia, ako cena našej súčasnej podpory suseda, ktorý je obeťou vojenskej agresie Ruska,“ dodal šéf slovenskej diplomacie.

Rezonujúcimi témami stretnutia boli tiež výzvy spojené s nelegálnou migráciou, situácia v regióne západného Balkánu a s tým súvisiace rozširovanie Európskej únie (EÚ). „Pokiaľ hovoríme o rozširovaní, je to otázka zásadného politického významu pre Úniu a jej postavanie na medzinárodnej scéne. Potrebujeme sa posunúť v integračnom procese krajín západného Balkánu a stabilizovať tento región, rovnako ako nám záleží na pokroku nových kandidátskych krajín, ktorými sú Ukrajina a Moldavsko. Samozrejme, hodnotenie pokroku sa odvíja od plnenia dohodnutých kritérií. Všetkých kandidátov na vstup do európskej rodiny treba podporiť a poskytnúť im súčinnosť aj skúsenosti, ktoré máme z nášho vlastného eurointegračného procesu,“ uviedol vo Viedni minister M. Wlachovský.

Viac..  Lídri EÚ riešia otázku hospodárskej budúcnosti a konkurencieschopnosti Európy

Ministri zahraničných vecí krajín skupiny C5 ďalej rokovali aj o energetickej bezpečnosti a diverzifikácii energetických zdrojov, pričom v tejto súvislosti ocenili spoločný postup a rýchle tempo európskych krajín pri znižovaní závislosti na ruských fosílnych palivách.

V rámci rokovania šéfov diplomacií krajín sa uskutočnilo aj pracovné stretnutie s generálnou tajomníčkou Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) Helgou Schmid. V rámci diskusie o súčasnej a budúcej úlohe organizácie v kontexte európskej bezpečnostnej architektúry minister M. Wlachovský uviedol, že nevidí k OBSE žiadnu rozumnú alternatívu a že správne fungovanie organizácie je kľúč k obnoveniu dialógu o zásadných otázkach mieru a bezpečnosti v Európe.

O mam

Odporúčame pozrieť

Diplomati EÚ v Tolede hovorili o podpore Ukrajiny a o ďalšom rozširovaní Únie

Ministri zahraničných vecí EÚ vo štvrtok počas neformálneho stretnutia v Tolede podporili hľadanie spravodlivého mieru …

Consent choices