Odznak Slovensko v EÚ. PHOTO: © European Union 2022 - Source : EP

MIRRI pridáva regiónom z eurofondov vyše 200 miliónov eur

Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR (MIRRI SR) presunulo celú svoju alokáciu priamo na regióny. K pôvodnej sume 2,13 miliardy eur určenej na integrované územné investície tak pridalo ďalších viac ako 213 miliónov eur. „Záleží nám na silných a úspešných regiónoch, preto sme pre ne z nových eurofondov vyčlenili viac peňazí,“ tvrdí rezort.

„Úspech Slovenska stojí a padá na úspešnosti jednotlivých regiónov, aby všade mali ľudia kvalitný život, dobrú prácu a moderné služby. Preto sme z nových eurofondov z Programu Slovensko vyčlenili extra 2,13 miliardy eur, o ktorých si rozhodnú priamo regióny a použijú ich na svoje strategické investície. Tento princíp dlhé roky úspešne funguje v Poľsku aj Česku a prináša skvelé výsledky. Teraz sme sa rozhodli, že obálku pre regióny navýšime z alokácie nášho ministerstva o  ďalších viac ako 213 miliónov eur,“ uviedol minister investícií Peter Balík. O  navýšení eurofondov pre regióny rozhodol na dnešnom zasadnutí Monitorovací výbor Programu Slovensko 2021 – 2027.

„Zástupcovia z regiónov najlepšie vedia, čo potrebujú s podporou európskych zdrojov zlepšiť a aké sú ich hlavné priority. Pri tvorbe integrovaných územných stratégií sa zamerali na svoje priority, na ktoré môžu použiť peniaze z tejto špeciálnej eurofondovej obálky. Naše ministerstvo tak regiónom pomáha riešiť problémy a tiež zabezpečiť ich finančné krytie,“ uviedla štátna tajomníčka MIRRI SR pre regionálny rozvoj Barbora Lukáčová.

Viac..  Autá kvôli prísnejším emisným limitom nakoniec nebudú drahšie

„Zo súčasných 16,9 % sme eurofondy pre regióny navýšili až na takmer 19 %. V regiónoch budú teda rozhodovať o vyše 2,3 miliarde eur. Veríme, že príklad nášho ministerstva si za svoj zoberú aj iné rezorty a spoločne sa nám podarí alokáciu pre regióny zaokrúhliť aspoň na 2,5 miliardy eur,“ dodal minister Balík.

Viac o systéme integrovaných územných investícií sa dočítate TU.

O mam

Odporúčame pozrieť

MS SR odmieta kritiku Európskej komisie, na pozastavenie plánu obnovy nevidí dôvody

Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR je presvedčené, že na pozastavenie plánu obnovy a odolnosti neexistujú dôvody. …

Consent choices