Štátny tajomník Martin Královič na Rade ministrov. PHOTO: MV SR

Rada ministrov vnútra v Bruseli sa niesla v téme migrácie

Na štvrtkovom rokovaní Rady ministrov členských štátov pre vnútorné záležitosti boli hlavnými témami rokovaní samotné predchádzanie migrácii a podpora krajín pôvodu, dôsledky ruskej agresie na Ukrajine a predĺženie dočasného útočiska, spolupráca s krajinami Latinskej Ameriky v boji s organizovaným zločinom.

Slovensko v Bruseli zastupoval štátny tajomník Martin Královič. Problém migrácie sa týka všetkých členských štátov, pričom k zhoršeniu situácie, najmä v Taliansku na Lampeduse, prispeli okrem politickej a bezpečnostnej situácie v krajinách pôvodu aj nedávne prírodné katastrofy. Práve pomoc tretím krajinám, v ktorých migrácia začína, by mohla byť efektívnym riešením stabilizujúcim situáciu v Európe. Dôležitým podporným aspektom by malo byť aj dôsledné riadenie hraníc.

Štátny tajomník Martin Královič informoval Radu o aktuálnej situácii na Slovensku: „V rámci Slovenskej republiky využívame pre zvládnutie situácie na slovensko-maďarskej hranice okrem policajtov aj príslušníkov ozbrojených síl, posilnili sme kapacity pre registráciu nelegálnych migrantov. Zvýšil sa aj počet spoločných slovensko-maďarských hliadok na maďarskom území, pričom boli posilnené ich právomoci.

Vo vzťahu k ochrane vonkajšej hranice Schengenu vysielame policajtov na maďarsko-srbskú hranicu, personálne pomáhame Severnému Macedónsku, vysielame expertov do operácií Frontexu. Je nevyhnutné prelomiť biznis prevádzačov v spolupráci s Europolom. Členské štáty sa spolu s Komisiou sa zhodli na potrebe financovania aktivít členských štátov v súvislosti s migráciou.

Viac..  EÚ pripravuje nový balík sankcií voči Rusku

Záverečnou témou bol návrh predĺženia dočasného útočiska pre odídencov z Ukrajiny do 3. marca 2025. Návrh získal politickú podporu, zástupcovia členských štátov sa však zhodli na tom, že do budúcna bude potrebné nájsť dlhodobé riešenie, ktoré by poskytlo odídencom aj členským štátom možnosť úplneho zaradenia odídencov do bežného života.  Ministri boli informovaní aj o aktuálnych dialógoch v otázkach vnútornej bezpečnosti medzi EÚ a Ukrajinou.

O mam

Odporúčame pozrieť

Rada ministrov EÚ: Minister vnútra Mikulec v Bruseli rokoval o aktuálnych témach

šéf rezort vnútra Roman Mikulec rokoval v Bruseli na Rade ministrov pre vnútorné záležitosti. Ministri …

Consent choices