Ivan Štefanec, europoslanec /KDH, EPP/. PHOTO: redakcia/red.

Ivan Štefanec: Bojujeme ďalej proti ruskej vojnovej propagande zneužívajúcej športovcov

V Európskom parlamente pokračujú aktivity s cieľom zabrániť propagácii ruského a bieloruského režimu na blížiacich sa letných olympijských hrách v Paríži.

Po tom, čo europoslanec a vedúci slovenskej delegácie pri Európskej ľudovej strane Ivan Štefanec (KDH), spolu so svojou českou kolegyňou Michaelou Šojdrovou iniciovali list, v ktorom spolu s ďalšími europoslancami žiadali predsedu Medzinárodného olympijského výboru Thomasa Bacha,  aby pre športovcov s ruským a bieloruským pasom zaviedol povinnosť podpísať záväzné vyhlásenie, ktorým by verejne a jasne odsúdili akúkoľvek agresiu voči ktorémukoľvek z členských štátov OSN, zaslali nový list aj štrnástim sponzorom Medzinárodného olympijského výboru. Ten podpísalo 26 europoslancov, vrátane zástupcov krajín z bývalého východného bloku z Česka, Slovenska, Poľska, Litvy, Lotyšska, Estónska, či Bulharska. Snažia sa tak prostredníctvom sponzorov vytvoriť tlak na plánované zasadnutie Medzinárodného olympijského výboru, ktoré sa bude konať v polovici októbra v Indii.

„Ako dobre viete, jedným zo základných princípov Olympijskej charty je propagácia mierovej spoločnosti. MOV tak musí zaujať jasný postoj, aby sa nedištancoval od vlastných hodnôt a neignorovať desaťtisíce ukrajinských obetí, medzi ktorými sú mnohí nevinní civilisti, deti a športovci. Sme hlboko znepokojení potenciálom režimov Ruskej federácie a Bieloruska využiť účasť svojich športovcov na propagandistické účely. Poznáme šport a politiku v Rusku a Bielorusku. Sú silne prepojené, ako to ukazuje napríklad štátom sponzorovaný dopingový program a sme rozhodnutí, že režimy v Rusku a Bielorusku nesmú zneužívať šport na globálnej scéne,“ povedal Ivan Štefanec, ktorý priblížil obsah listu.

Viac..  Európska únia uvalí sankcie na radikálnych izraelských osadníkov v Predjordánsku

O mam

Odporúčame pozrieť

Vladimír Bilčík: Rusku sme na poslednej plenárnej schôdzi pred eurovoľbami vyslali jasný signál

Poslanci žiadajú ráznu reakciu v rámci boja proti ruskému zasahovaniu • Dôveryhodné obvinenia, že niektorí …

Consent choices