Pásmo Gazy, zničená mešita. PHOTO: TASR (AP Photo/Yousef Masoud)

EÚ prisľúbila Palestínčanom 1,8 miliardy eur, útok Hamasu to teraz spochybnil

Európska únia na roky 2021 až 2024 prisľúbila celkovo 1,8 miliardy eur subjektom Palestínskej samosprávy. Táto suma je teraz po útoku Hamasu na civilné ciele v Izraeli spochybnená. V pondelok na sociálnej sieti X eurokomisár pre rozšírenie Olivér Várhelyi oznámil, že vyplácanie rozvojovej pomoci pre Palestínčanov Európska komisia dočasne zastavila a prehodnocuje pomoc v celkovej výške 691 miliónov eur. Informuje o tom bruselský spravodajca TASR.

Desiatky európskych novinárov žiadalo od hovorcu Európskej komisie Erica Mamera vysvetlenie, prečo Várhelyi takéto dôležité oznámenie poskytol iba cez sociálnu sieť X (bývalý Twitter) a nie na tradičnej tlačovej konferencii s priestorom na doplňujúce otázky. Novinári žiadajú EK o detaily, či sa zastavená pomoc týka len pásma Gazy alebo aj Západného brehu Jordánu a či o zmrazení pomoci boli vopred informované aj členské štáty EÚ.

Hovorkyňa EK počas obedňajšieho stretnutia s médiami uviedla, že pomoc EÚ „nefinancuje Hamas ani akékoľvek iné aktivity teroristickej organizácie, ani priamo, ani nepriamo“. EÚ je najväčším finančným darcom pre Palestínčanov. Týždenník Politico pripomenul, že EÚ minulý rok poslala palestínskym subjektom približne 300 miliónov eur a v rokoch 2021 až 2024 prisľúbila 1,8 miliardy eur. Z tejto sumy Palestínska samospráva vypláca mzdy štátnych zamestnancov, financuje projekty na pomoc utečencom prostredníctvom agentúr OSN a niektorých mimovládnych organizácií.

Viac..  EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

O situácii v Izraeli a pásme Gazy budú v utorok mimoriadne rokovať ministri zahraničných vecí členských štátov EÚ. V rovnaký deň sa mimoriadne stretáva Výbor Európskeho parlamentu (EP) pre zahraničné veci. Europarlament naposledy vlani v decembri vyzval EÚ, aby pomohla zorganizovať medzinárodnú konferenciu s cieľom obnoviť politické vyhliadky na dlhotrvajúci mier medzi Izraelom a Palestínčanmi.

Pozícia EP znamená „neochvejnú podporu“ vyjednanému riešeniu konfliktu v podobe dvoch suverénnych demokratických štátov v hraniciach z roku 1967 s Jeruzalemom ako hlavným mestom oboch štátov. Europoslanci opakovane upozorňovali, že výstavba židovských osád na okupovaných palestínskych územiach je podľa medzinárodného práva nezákonná a izraelská strana by takéto stavby mala okamžite ukončiť.

(TASR)

O mam

Odporúčame pozrieť

Komisia poskytla Ukrajine 1,5 miliardy eur na preklenovacie financovanie

Komisia vyplatila Ukrajine druhú splátku mimoriadneho preklenovacieho financovania v rámci nástroja pre Ukrajinu vo výške …

Consent choices