zvierata, kura, nosnice
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Protest v Bruseli volá po dodržaní sľubu a pomoci miliardám zvierat

Pred sídlom Európskej komisie v Bruseli sa v stredu stretli poslanci a poslankyne Európskeho parlamentu, zvieracoprávne organizácie a aktivisti a aktivistky. Protest je reakciou na nečinnosť Komisie ohľadne revízie zvieracoprávnej legislatívy, ktorú sľúbila predložiť. 

Európska komisia už v roku 2020 sľúbila, že predloží revíziu zvieracoprávnej legislatívy, ktorá by mala byť súčasťou stratégie Z farmy na stôl. Napriek tomu, že Komisii zostáva do konca funkčného obdobia už len pár mesiacov, zatiaľ ohlásila len zverejnenie jediného zo štyroch sľúbených návrhov; reguláciu transportov zvierat. Zatiaľ tak necháva miliardy zvierat bez ochrany a milióny hlasov Európanov a Európaniek nevypočutých.

Súčasná legislatíva sa nezmenila viac ako dvadsať rokov. Viaceré štúdie – napríklad aj tie od Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín (EFSA) – upozorňujú, že táto legislatíva je zastaraná a nechráni dostatočne zvieratá v EÚ a preto je potrebná jej okamžitá a komplexná revízia. Od Komisie sa očakáva, že návrhom bude adresovať aj Európske občianske iniciatívy Koniec doby klietkovej a Európa bez kožušín, ktoré získali dokopy takmer 3 milióny podpisov, a navrhne plán na postupné ukončenie klietkových chovov a kožušinových fariem v celej Európe. Diskusia o Európe bez kožušín sa koná práve zajtra, 12. októbra na pôde Európskeho parlamentu.

Výzvu podporila uznávaná etologička a ochrankyňa prírody, Posol mieru OSN a zakladateľka Inštitútu Jane Goodallovej, Dr. Jane Goodallová, PhD. „Každý rok je v celej EÚ v klietkach uväznených 300 miliónov cítiacich a vnímavých zvierat. Tieto systémy sú zastarané a spôsobujú zvieratám, ktoré sú schopné pociťovať frustráciu, strach a bolesť, obrovské utrpenie. Žiaľ, zdá sa, že mocná agro-lobby je proti týmto zúfalo potrebným reformám, pretože pre ňu nie sú dobré životné podmienky zvierat dôležité. Zdá sa, že prezidentka von der Leyenová počúvala skôr ju ako milióny občanov a občaniek EÚ, ktorí podporujú sľúbený zákaz klietok,“ povedala doktorka Jane Goodallová, keď verejne požiadala prezidentku von der Leyenovú, aby sa s ňou stretla. Okrem Goodallovej po revízii a predložení návrhov volá v otvorenom liste viac ako 600 vedcov a vedkýň, viac ako sto poslancov a poslankýň Európskeho parlamentu a takmer 50 tísic občanov a občaniek.

Viac..  Znečistenie ovzdušia: Europarlament prijal zákon pre vyššiu kvalitu ovzdušia

Podľa Martina Smreka z organizácie Humánny pokrok takto Komisia zahadzuje jedinečnú príležitosť, ako ochrániť miliardy zvierat od utrpenia. „ Volanie po konci klietkového chovu a po konci kožušinových fariem ukazuje, že Európanom a Európankám na zvieratách skutočne záleží. Regulácia transportov je len jedným z vypuklých problémov chovu zvierat a my nemôžeme dovoliť, aby Komisia ostatné problémy odložila. Teraz je nutné, aby dodržala svoj sľub a revíziu odkladala na ktovie kedy. Ďalšia šanca na takéto rozsiahle reformy nemusí prísť a my nemôžeme dopustiť, aby miliardy zvierat trpelo ďalšie desiatky rokov,“ tvrdí Smrek.

Za Slovensko sa protestu v Bruseli účasňuje Michal Wiezik za Renew Europe a Martin Smrek a Lucia Tupá za organizáciu Humánny pokrok. Slovensko kožušinové chovy zakázalo už v roku 2019 a petíciu za koniec klietkového chovu sliepok podpísalo viac ako 70 000 ľudí.

O mam

Odporúčame pozrieť

polnohospodarstvo

Europarlament schválil revíziu spoločnej poľnohospodárskej politiky EÚ

Europoslanci dali zelenú revízii spoločnej poľnohospodárskej politiky (SPP), aby sa znížila administratívna záťaž pre poľnohospodárov …

Consent choices