Smer-SD, Hlas-SD a SNS podpísali memorandum
Smer-SD, Hlas-SD a SNS podpísali memorandum

Šéfka socialistov v europarlamente: Stop členstvu stranám Smer-SD a Hlas-SD je nevyhnutné

Pozastavenie členstva slovenských politických strán Smer-SD a Hlas-SD v Strane európskych socialistov (PES) je nevyhnutný krok. Uviedla to vo štvrtok večer šéfka politickej skupiny socialistov a demokratov v Európskom parlamente (S&D) Iratxe Garciová Perezová.

Podľa šéfky druhej najväčšej politickej skupiny v europarlamente frakcia S&D na budúci týždeň pozastaví členstvo trom slovenským europoslancom za Smer-SD. Členmi slovenskej delegácie v S&D sú Monika Beňová, Robert Hajšel a Katarína Roth Neveďalová.

„Ako podpredsedníčka PES som podporila toto rozhodnutie. Je to nevyhnutný krok. Ako predsedníčka skupiny socialistov v Európskom parlamente sa na budúci týždeň budem venovať situácii slovenských europoslancov v našej skupine,“ uviedla Garciová Perezová na sociálnej sieti X (predtým Twitter).

Skupina socialistov a demokratov v EP v správe pre médiá oznámila, že víta a podporuje jednomyseľné rozhodnutie predsedníctva Strany európskych socialistov (PES) pozastaviť členstvo slovenským stranám Smer-SD a Hlas-SD.
„Tento krok je reakciou na vytvorenie koaličnej vlády na Slovensku s krajne pravicovou Slovenskou národnou stranou. Memorandum o porozumení podpísané všetkými tromi stranami nie je v súlade s pokrokovými hodnotami a princípmi európskej rodiny socialistov a sociálnych demokratov. Nedávne verejné komentáre a stanoviská lídrov strán Smer a Hlas na tému ruskej vojny proti Ukrajine, migrácie, právneho štátu a LGTBIQ komunity vyvolali vážne obavy a nemajú miesto v progresívnej rodine,“ uvádza sa v oficiálnom vyhlásení skupiny S&D.

Viac..  Podpredseda EP Hojsík: Reakcia na lživé obvinenia Fica

(TASR).

O red

Odporúčame pozrieť

Podpredseda EP Hojsík: Reakcia na lživé obvinenia Fica

Stanovisko podpredsedu Európskeho parlamentu Martina Hojsíka, v ktorom reaguje na vyjadrenia premiéra Roberta Fica k …

Consent choices