fico, pellegrini, danko
fico, pellegrini, danko

Európski socialisti pozastavili členstvo stranám Smer-SD a Hlas-SD

Predsedníctvo Strany európskych socialistov (PES) vo štvrtok rozhodlo o pozastavení členstva slovenských politických strán Smer-SD a Hlas-SD, informuje TASR podľa tlačovej správy PES. „Predsedníctvo dnes (vo štvrtok) rozhodlo o pozastavení členstva strany Smer-SD (plné členstvo) a strany HLAS-SD (asociované členstvo),“ píše sa vo vyhlásení.

Strana európskych socialistov vysvetlila, že k tomuto kroku pristúpila v nadväznosti na jasný odklon od hodnôt PES, ktorý predviedol predseda strany Smer-SD Robert Fico. PES má obavy z ohlásenia vytvorenia vládnej koalície medzi Smerom-SD, Hlasom-SD a radikálne pravicovou stranou. Strany Smer-SD, Hlas-SD a SNS podpísali v stredu memorandum o porozumení, dohodli sa na podpise koaličnej zmluvy a prerozdelení vládnych pozícií.

Hlas-SD si nie je vedomý odklonenia sa od sociálno-demokratických hodnôt

Strana Hlas-SD si nie je vedomá akéhokoľvek odklonenia sa od sociálno-demokratických hodnôt. Uviedla to v reakcii na pozastavenie členstva v Strane európskych socialistov (PES). Verí, že európski socialisti prehodnotia svoje rozhodnutie a rokovania o vstupe Hlasu do tejto politickej skupiny budú ďalej pokračovať

„Strana vyjadruje prekvapenie nad rozhodnutím Strany európskych socialistov o pozastavení prístupového procesu Hlasu za jej plnohodnotného člena. Hlas získal štatút asociovaného člena PES pri plnom rešpektovaní všetkých princípov zo strany PES,“ uviedla hovorkyňa strany Patrícia Medveď Macíková. Hlas-SD deklaruje, že bude naďalej svojou politikou napĺňať základné hodnotové piliere strany.

Viac..  Nový írsky premiér chce na summite EÚ apelovať na uznanie palestínskeho štátu

Sociálno-demokratická politika, ktorej základom je presadzovanie kvality života ľudí a členstvo v EÚ a v NATO, bude podľa Hlasu tvoriť základné podmienky na vstup do povolebnej koalície.

Predsedníctvo európskych socialistov vo štvrtok rozhodlo o pozastavení členstva slovenských politických strán Smer-SD a Hlas-SD. K tomuto kroku pristúpilo v nadväznosti na jasný odklon od ich hodnôt, ktorý predviedol predseda strany Smer Robert Fico. PES má obavy z ohlásenia vytvorenia vládnej koalície medzi Smerom-SD, Hlasom-SD a radikálne pravicovou stranou.

(TASR).

O red

Odporúčame pozrieť

Podpredseda EP Hojsík: Reakcia na lživé obvinenia Fica

Stanovisko podpredsedu Európskeho parlamentu Martina Hojsíka, v ktorom reaguje na vyjadrenia premiéra Roberta Fica k …

Consent choices