Smer-SD, Hlas-SD a SNS podpísali memorandum
Smer-SD, Hlas-SD a SNS podpísali memorandum

Európski socialisti pozastavili členstvo dvom stranám novej vládnej koalície

Vedenie Strany európskych socialistov na stretnutí rozhodlo o pozastavení členstva dvoch slovenských strán. Hovoria o jasnom odklone Roberta Fica od hodnôt európskych socialistov a tiež spojení s radikálne pravicovou stranou SNS.

Informáciu priniesol portál Euractiv. Európski socialisti tak vyhoveli volaniam po tom, aby došlo k vylúčeniu Smeru-SD. Nakoľko idú do spoločnej koalície, pre rovnaký krok sa rozhodli aj smerom k strane Hlas-SD Petra Pallegriniho.

„Predsedníctvo k tomuto kroku pristúpilo po tom, čo sa líder Smeru-SD Robert Fico jasne odklonil od hodnôt rodiny PES. A navyše v dôsledku obáv, ktoré sa objavili po ohlásení vládnej koalície Smeru-SD, Hlasu-SD a radikálnej pravicovej strany,“ hovorí vyhlásenie strany po stretnutí.

Euróspki socialisti dlhodobo kritizovali Smer-SD za proruské postoje. „Pozastavenie členstva pre Smer a Hlas sa pravdepodobne odzrkadlí aj v Európskom parlamente. Frakcia S&D avizovala, že bude rešpektovať rozhodnutie PES, s ktorou je prepojená. Nie je však ešte jasné, či to bude znamenať vylúčenie europoslankýň Moniky Beňovej a Kataríny Roth Neveďalovej, prípadne Roberta Hajšela, ktorý bol zvolený na kandidátke Smeru,“ uviedol portál Euractiv.

Hlas rozhodnutiu nerozumie

„Strana Hlas – sociálna demokracia vyjadruje prekvapenie nad rozhodnutím Strany európskych socialistov o pozastavení prístupového procesu Hlasu za jej plnohodnotného člena. Hlas získal štatút asociovaného člena PES pri plnom rešpektovaní všetkých princípov zo strany PES a nie je si vedomý akéhokoľvek odklonenia sa od sociálno-demokratických hodnôt,“ uviedla pre Noviny PLUS hovorkyňa strany Patrícia Medveď Macíková.

Viac..  Právo na opravu: jednoduchšie opravy ako lákavejšia možnosť pre spotrebiteľov

Zároveń dodala, že Hlas – sociálna demokracia bude i naďalej svojou politikou napľňať základné hodnotové piliere strany. „Práve sociálno-demokratická politika, ktorej základom je presadzovanie kvality života ľudí a členstvo v EÚ a v NATO budú tvoriť základné podmienky na vstup do povolebnej koalície. Pevne veríme, že Strana európskych socialistov prehodnotí svoje rozhodnutie a rokovania o vstupe HLASu do tejto politickej skupiny budú ďalej pokračovať,“ uzavrela.

(noviny.sk)

O neds

Odporúčame pozrieť

domace zviera, macka

Psy, mačky, aj preprava zvierat. Návrh nových pravidiel na zlepšenie životných podmienok zvierat

Ako bolo oznámené v stratégii Z farmy na stôl, programe Európskej zelenej dohody pre udržateľné …

Consent choices