Michal Wiezik, europoslanec /PS, RE/. PHOTO: FB MW.

Martin Wiezik: Vyzývame na prijatie legislatívy pre zabezpečenie dobrých životných podmienok zvierat

S kolegami a kolegyňami z Európskeho parlamentu znovu vyzývame na prijatie legislatívy pre zabezpečenie dobrých životných podmienok zvierat.

Revízia tejto legislatívy je súčasťou Európskeho ekologického dohovoru. Podporená je v rámci šiestich úspešných európskych občianskych iniciatív. Na strane zmeny sú vedecké fakty, experti z praxe. Jasne hovoria, že súčasná európska legislatíva nedokáže efektívne zabrániť utrpeniu zvierat, napriek tomu, že je to jeden z hlavných cieľov.

Osobne som pôsobil vo vyšetrovacom výbore pre transporty zvierat. Závery boli jasné: legislatívu treba hĺbkovo zrevidovať a mnohé z praktík úplne zakázať. Je to jediná možnosť ako zamedziť zbytočnému utrpeniu stoviek miliónov transportovaných zvierat ročne.

Podobné požiadavky boli vznesené pre oblasť klietkového chovu, kožušinových fariem, laboratórnych zvierat, či obchodu s exotickými druhmi.

Odozva kompetentných bola viac než sľubná, predsedníčka Komisie na adresu občianskych iniciatív uviedla: „ak to zaujíma občanov, zaujíma to aj Európu“. Ešte pred letom som sa stretol s komisárkou Kiriakides, ktorá ubezpečila, že potrebná legislatíva bude predstavená na jeseň tohto roku. Žiaľ nestalo sa…

Viac..  Michal Wiezik o nezateplených budovách: Dalo by sa povedať, že zohrievame vesmír

Namiesto toho vidíme ostrú politickú kampaň voči legislatíve na obnovu prírody a odloženie legislatívnych návrhov na neurčito. Komisia vysiela signál, že záujmy verejnosti zas až tak nezavážia, prednosť dostáva partokracia a záujmy farmárskej lobby. Takto sa kredibilita európskych ustanovizní naozaj neupevňuje.

Preto sme sa zhromaždili pre Komisiou a žiadame jediné – dodržať sľúbené. Nadmerné utrpenie sa týka miliárd zvierat, požadujeme zmenu a neakceptujeme náhlu stratu politickej vôle. Je to posledná šanca ako zlepšiť legislatívu ešte v tomto funkčnom období.

Ide o Život!

Michal Wiezik, europoslanec /PS, RE/.

O red

Odporúčame pozrieť

Michal Wiezik: Umelá inteligencia je nový fenomén, s ktorým sa musíme naučiť žiť

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Umelá …

Consent choices