Konflikt Palestína - Izrael. PHOTO: TASR - AP Photo/Adel Hana

Čína a EÚ podporili riešenie krízy na Blízkom východe na úrovni dvoch štátov

Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell a čínsky minister zahraničných vecí Wang I v piatok v Pekingu podporili riešenie konfliktu na Blízkom východe na úrovni dvoch štátov. TASR správu prevzala z agentúr AFP, DPA a Reuters.

„Opätovne potvrdzujem odsúdenie teroristických útokov Hamasu a zhodujeme sa, že riešenie na úrovni dvoch štátov je jediné stabilné riešenie,“ povedal Borrell. Medzinárodné spoločenstvo musí podľa jeho slov pevnejšie spolupracovať, aby takéto riešenie umožnilo. „Je to rana, ktorá sa v súčasnosti znova a znova otvára,“ povedal Wang I. Za základný problém označil skutočnosť, že zriadenie nezávislého palestínskeho štátu sa zakaždým posúva, a že dejinná nespravodlivosť voči Palestínčanom nebola napravená.

Borrell sa vyjadril aj k evakuácii obyvateľov zo severnej časti pásma Gazy nariadenú Izraelom. „Ľudia musia byť upozornení, aby mohli tento región opustiť,“ povedal a dodal, že takéto varovanie musí byť realistické. Za 24 hodín podľa neho nedokáže približne milión ľudí opustiť túto oblasť. Tento presun v tak krátkom čase označila za nemožný aj OSN a Izrael preto požiadala o zrušenie nariadenia.

Viac..  Európska únia možno uvalí na Irán nové sankcie

Ako pripomína DPA, Čína v konflikte medzi Izraelom a hnutím Hamas sedí na dvoch stoličkách a považuje sa za priateľa oboch strán. Peking podľa Wan Iho zastáva názor, že boje je potrebné čo najrýchlejšie ukončiť. Borrell návštevu Číny ukončí v sobotu. Táto cesta má položiť základy pre summit EÚ-Čína, ktorý by sa mal uskutočniť na konci tohto roka, píše Reuters. Čínu v posledných mesiacoch navštívilo viacerí vrcholní predstavitelia Únie.

(TASR)

O mam

Odporúčame pozrieť

Európska únia uvalí sankcie na radikálnych izraelských osadníkov v Predjordánsku

Európska únia (EÚ) po prvý raz uvalí sankcie na radikálnych izraelských osadníkov na západnom brehu …

Consent choices