Europoslankyne za SMER-SD, Katarína Roth Neveďalová a Monika Beňová. PHOTO: FB M.B.

Europoslankyne Beňová a Neveďalová na protest opúšťajú európskych socialistov

Europoslankyne Katarína Roth Neveďalová a Monika Beňová vystúpili na protest zo skupiny Socialistov a Demokratov. Ide o druhú najväčšiu politickú skupinu v Europarlamente.

Tieto kroky prišli po oznámení vedenia Strany európskych socialistov (PES) o pozastavení členstva stranám Smer-SD a Hlas-SD. Európski socialisti tak urobili po rozhodnutí Smeru a Hlasu tvoriť koalíciu so stranou SNS. „Predsedníctvo k tomuto kroku pristúpilo po tom, čo sa líder Smeru-SD Robert Fico jasne odklonil od hodnôt rodiny PES. A navyše v dôsledku obáv, ktoré sa objavili po ohlásení vládnej koalície Smeru-SD, Hlasu-SD a radikálnej pravicovej strany,“  znie vyhlásenie strany po stretnutí.

Europoslankyne sa rozhodli odstúpiť samy

Europoslankyne zo strany Smer-SD sa tak na protest rozhodli skupinu opustiť. Svoje rozhodnutie odôvodňujú správaním sa ich zahraničných kolegov a neustálym vyhrážaním sa pozastavením členstva. Po európskych socialistoch malo nasledovať pozastavenie členstva aj frakciou socialistov v Európskom parlamente. Slovenské europoslankyne však na protest rezignovali samy.

Viac..  Europarlament schválil historicky prvé pravidlá EÚ o boji proti násiliu na ženách

Monika Beňová sa navyše vzdáva aj pozície kvestorky, o čom už informovala Robertu Metsolu.

(noviny.sk)

O mam

Odporúčame pozrieť

europsky parlament

Europoslanci žiadajú ráznu reakciu v rámci boja proti ruskému zasahovaniu

Európsky parlament vyzýva politické vedenie v EÚ a členské štáty, aby urýchlene a rázne bojovali …

Consent choices