Francúzsky minister financií Bruno Le Maire. PHOTO: © European Union 2022

Le Maire: Dohoda Francúzska a Nemecka bude základom pre fiškálne pravidlá EÚ

Dohoda medzi Francúzskom a Nemeckom, dvoma najväčšími krajinami Európskej únie (EÚ), položí základy pre aktualizované fiškálne pravidlá bloku. Vyhlásil to francúzsky minister financií Bruno Le Maire v utorok pred stretnutím so svojimi kolegami z EÚ v Luxemburgu. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

„EÚ rýchlo potrebuje nové rozpočtové pravidlá, je to otázka dôveryhodnosti,“ povedal Le Maire novinárom. „V nasledujúcich týždňoch budeme pokračovať v spolupráci s Christianom Lindnerom, aby sme sa pokúsili dosiahnuť francúzsko-nemeckú dohodu, ktorá by mohla slúžiť ako základ pre širšiu dohodu,“ dodal.

Súbor fiškálnych pravidiel, ktorý spája ekonomiky eurozóny, potrebuje generálnu revíziu po tom, ako sa verejný dlh počas pandémie ochorenia COVID-19 prudko zvýšil. Vlády s konkurenčnými strategickými víziami sa pritom snažia dohodnúť na tom, ako presne postupovať. Nemecký minister financií Lindner varoval, že „bezzubú“ dohodu budú investori na dlhopisových trhoch posudzovať tvrdo.

Viac..  Prezident Európskej rady pre inovácie sa stretol s inovačnou špičkou Slovenska

Le Maire je presvedčený, že dohoda bude uzavretá do konca roka, pričom ďalšia diskusia sa očakáva na stretnutí ministrov financií začiatkom novembra v Bruseli. Podobne aj španielska ministerka Nadia Calvinová, ktorá predsedá stretnutiam šéfov financií EÚ (Ecofin), uviedla, že cieľom je predložiť právny návrh na najbližšom zasadnutí Ecofinu, aby mohla byť nová dohoda uzavretá do konca roka. „Na technickej úrovni sa dosiahol dobrý pokrok,“ dodala Calvinová.

(TASR)

O mam

Odporúčame pozrieť

Nemecko

Nemecká priemyselná a obchodná komora vyzvala na dokončenie dohody EÚ – Mercosur

Nemecká priemyselná a obchodná komora (DIHK) vyzýva na dokončenie dohody o voľnom obchode medzi Európskou …

Consent choices