bilcik
Vladimír Bilčík, europoslanec /SPOLU, EPP/. PHOTO: redakcia/red.

V. Bilčík: Čierna Hora má nádej na vstup do EÚ, no hrozí jej vláda s proruskými politikmi

Európsky parlament v stredu v Štrasburgu schválil správu o Čiernej Hore. Ide o dôležitý politický dokument, ktorý hodnotí pokrok Čiernej Hory na ceste do EÚ a načrtáva ďalší postup v prístupovom procese. Na jej príprave sa ako tieňový spravodajca podieľal aj slovenský europoslanec Vladimír Bilčík (Európska ľudová strana / Demokrati). 
„Čierna Hora je najlepšie pripravenou krajinou na vstup do Európskej únie spomedzi krajín západného Balkánu. Ďalšie rozširovanie je pritom pre Úniu aj v kontexte brutálnej ruskej agresie na Ukrajine jednou z jej strategických a bezpečnostných priorít. Pre Čiernu Horu to predstavuje historickú príležitosť,“
 povedal tieňový spravodajca čiernohorskej správy a predseda Delegácie EP pre vzťahy s Čiernou Horou, slovenský europoslanec Vladimír Bilčík.
Podľa Bilčíka je kľúčové, či sa víťazovi čiernohorských parlamentných volieb – strane Európa teraz! podarí zložiť proeurópsku vládnu koalíciu. Parlamentné voľby sa v Čiernej Hore konali v júni a rokovania o zložení vlády stále prebiehajú. „Víťaz volieb nesmie zaváhať. Budúcnosť v EÚ je možná len vtedy, keď sa nespoja s proruskými silami z Demokratického frontu, ktoré sa tlačia do novej vlády, a ktoré stáli za pokusom o štátny prevrat v Čiernej Hore v roku 2016,“ zdôraznil Bilčík.
Bilčík vyzdvihol doterajšiu čiernohorskú pomoc Ukrajine. Podotkol však, že Čierna Hora má stále nedostatky v oblasti právneho štátu, boji s organizovaným zločinom, slobode médií a ochrane menšín a práv žien.
Európsky parlament každý rok hlasuje o správach o rozšírení EÚ, vrátane tej o Čiernej Hore, ktorú vypracovávajú stáli spravodajcovia. Správa prijatá Európskym parlamentom je považovaná za oficiálnu pozíciu Európskeho parlamentu voči Čiernej Hore.
Viac..  Vladimír Bilčík: Nielen Rusi sa snažia ukryť svoje majetky, musíme mať pravidlá na ich habanie

O mam

Odporúčame pozrieť

Vladimír Bilčík: Rusku sme na poslednej plenárnej schôdzi pred eurovoľbami vyslali jasný signál

Poslanci žiadajú ráznu reakciu v rámci boja proti ruskému zasahovaniu • Dôveryhodné obvinenia, že niektorí …

Consent choices