Sacharovova cena 2023. PHOTO: © European Union 2023 - Source : EP

Jina Mahsa Amini a iránske ženské hnutie získali Sacharovovu cenu za rok 2023

Europoslanci udelili Sacharovovu cenu za slobodu myslenia v roku 2023 Jine Mahse Amini a hnutiu Žena, život, sloboda v Iráne. Predsedníčka Európskeho parlamentu Roberta Metsola vyhlásila laureátku za rok 2023 v plenárnej sále v Štrasburgu vo štvrtok na základe rozhodnutia Konferencie predsedov Parlamentu (predsedníčka Metsola a vedúci predstavitelia politických skupín).

Predsedníčka Metsola povedala: „16. septembra sme si pripomenuli rok od vraždy Jiny Mahsy Amini v Iráne. Európsky parlament hrdo stojí na strane statočných a vzdorujúcich, ktorí pokračujú v boji za rovnosť, dôstojnosť a slobodu v Iráne. Stojíme pri tých, ktorí aj z väzenia naďalej udržujú hnutie Žena, život, sloboda. Ich zvolením za laureátov Sacharovovej ceny za slobodu myslenia 2023 si tento Parlament pripomína ich boj a naďalej si pripomína všetkých, ktorí zaplatili najvyššiu cenu za slobodu.“

Jina Mahsa Amini bola 22-ročná iránska Kurdka. 13. septembra 2022 bola zatknutá políciou v Teheráne za to, že údajne ignorovala prísne iránske zákony týkajúce sa nosenia hidžábu. O tri dni neskôr zomrela v teheránskej nemocnici po fyzickom napadnutí vo väzbe. Jej smrť vyvolala v Iráne rozsiahle protesty vedené ženami. Pod heslom „Žena, život, sloboda“ protestujú proti zákonom o nosení hidžábu a iným diskriminačným zákonom. Po brutálnom zásahu iránskeho režimu proti týmto protestom Európsky parlament opakovane odsúdil zúfalú situáciu v oblasti ľudských práv v krajine.

V októbri 2022 poslanci vyzvali na sankcie voči iránskym predstaviteľom zapojeným do smrti Jiny Mahsy Amini a represálií režimu a vyjadrili silnú podporu pokojnému protestnému hnutiu v Iráne. V januári 2023 poslanci požadovali ďalšie sankcie voči iránskemu režimu a žiadali, aby EÚ zaradila Zbor islamských revolučných gárd na svoj teroristický zoznam.

Viac..  Horizont Európa: 1,25 miliardy eur na podporu špičkového výskumu

Prečítajte si viac o ďalších finalistoch Sacharovovej ceny v roku 2023 tu.

Ďalší postup

Slávnostné odovzdávanie cien sa uskutoční 13. decembra 2023 v rokovacej sále Európskeho parlamentu v Štrasburgu.

Súvislosti

Sacharovovu cenu za slobodu myslenia udeľuje Európsky parlament každoročne. Bola založená v roku 1988 na počesť jednotlivcov a organizácií obhajujúcich ľudské práva a základné slobody. Je pomenovaná po sovietskom fyzikovi a politickom disidentovi Andrejovi Sacharovovi a je s ňou spojená odmena 50 000 EUR. Minulý rok Parlament udelil cenu statočnému ľudu Ukrajiny, zastúpených ich prezidentom, volenými lídrami a občianskou spoločnosťou.

O mam

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Iránčanky si Sacharovovu cenu rozhodne zaslúžia

Tohtoročnú Sacharovovu cenu Európskeho parlamentu za slobodu myslenia za rok 2023 získala Mahsa Amíníová a …

Consent choices