Európsky parlament
Európsky parlament. PHOTO: © European Union 2022 - Source : EP

Na Ukrajinu pôjdu z EÚ desiatky miliárd eur vrátane zhabaného ruského majetku


Na Ukrajinu pôjde z Európskej únie bezprecedentná pomoc vo výške 50 miliárd eur. Suma už bude zahŕňať aj zhabaný ruský majetok na území EÚ. Europoslanci tak chcú, aby sa na rekonštrukcii Ukrajiny podieľali tí, ktorí ju napadli. Zároveň však otvorene hovoria o množstve nezrovnalostí pri využívaní európskych peňazí, ktoré sa na Ukrajinu posielajú.

Po novom sa budú peniaze vyplácať postupne

Najskôr bude musieť Ukrajina preukázať, čo za jednotlivú tranžu urobila, až potom sa jej pošlú ďalšie. „Je potrebné urobiť maximum pre to, aby sa tieto peniaze využili na Ukrajine transparentne,“ ozrejmil europoslanec Peter Pollák. „Jednou z úloh Európskeho parlamentu je aj strážiť, čo sa stane s peniazmi vybranými od platcov daní,“ doplnil europoslanec Eugen Jurzyca.

Ukrajina ich má použiť aj na splnenie požiadaviek pre jej budúce členstvo. Peniaze tak budú musieť byť jasne viazané a pôjde nielen o granty, ale aj o pôžičky. „Na vyplácanie dôchodkov, rôznych sociálnych dávok, na platenie školstva a zdravotníctva,“ priblížil europoslanec Robert Hajšel. „Ráta sa aj so zablokovanými peniazmi ruských oligarchov a ruských zločincov, ktorými disponujeme na našom území,“ vysvetlil europoslanec Michal Wiezik. „Krajina, ktorá napadla Ukrajinu, musí za to platiť,“ doplnil europoslanec Vladimír Bilčík.

Viac..  Europoslanci schválili podporu obchodu pre Ukrajinu aj ochranu poľnohospodárom EÚ

Zásadná reforma Ukrajiny má prebehnúť do roku 2027

Investovať musí do zelenej obnovy či pomoci malým a stredným podnikom. „Nie sú to peniaze na vojenskú pomoc, v žiadnom prípade. Je to na ekonomickú a hospodársku obnovu Ukrajiny po vojne,“ priblížila Katarína Roth Neveďalová. „To prinesie benefity nielen pre Ukrajincov ale samozrejme aj pre Slovensko,“ uviedla europoslankyňa Miriam Lexmann.

Europoslanci sa tiež zhodujú, že je to stále výhodnejšie oproti výdavkom na obranu. „Táto pomoc je stále lacnejšia ako by sme mali my ruských teroristov na našich hraniciach,“ zdôraznil europoslanec Ivan Štefanec.

(noviny.sk)

O neds

Odporúčame pozrieť

Komisia poskytla Ukrajine 1,5 miliardy eur na preklenovacie financovanie

Komisia vyplatila Ukrajine druhú splátku mimoriadneho preklenovacieho financovania v rámci nástroja pre Ukrajinu vo výške …

Consent choices