Európska centrálna banka
PHOTO © European Union

ECB sleduje krízu na Blízkom východe, dôsledky je ťažké odhadnúť

Predstavitelia Európskej centrálnej banky (ECB) pozorne sledujú krízu na Blízkom východe, zatiaľ je však priskoro na zhodnotenie, aké to bude mať dôsledky pre ekonomiku eurozóny. Povedal to v utorok člen Rady guvernérov ECB Gabriel Makhlouf, ktorý je guvernérom írskej centrálnej banky. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

„Podľa môjho názoru je momentálne príliš skoro na to, aby sa dalo povedať, aké môžu byť následky,“ povedal Makhlouf v Nikózii po stretnutí s cyperským ministrom financií Makisom Keravnosom. Cyprus, ktorý je z členských krajín EÚ najbližšie konfliktu medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas, sa stal hlavným uzlom pre západné vlády na evakuáciu svojich občanov z kritickej oblasti. „Vývoj situácie však sledujeme veľmi pozorne, pretože do určitej miery to ekonomické dôsledky pre nás mať bude. Automaticky to však neznamená, že následky budú vážne. Myslím si, že musíme ešte počkať, ako sa situácia bude vyvíjať ďalej,“ dodal s tým, že ekonomika je jedna vec, ale v prvom rade tu ide o ľudskú tragédiu.

Viac..  Jozef Mihál: Podporujem dohodu dosiahnutú v trialógoch vo veci reformy trhov EÚ s plynom a vodíkom

ECB na svojom ostatnom zasadnutí v septembri zvýšila kľúčovú úrokovú sadzbu o 25 bázických bodov na rekordných 4,50 % a depozitnú sadzbu na 4 %. Na druhej strane naznačila, že v súčasnom cykle zvyšovania sadzieb plánuje urobiť pauzu. Prispela k tomu aj miera inflácie, ktorá v septembri dosiahla 4,3 %, najnižšiu úroveň od októbra 2021. Naďalej je však viac než dvojnásobná v porovnaní s inflačným cieľom ECB.

(TASR)

O mam

Odporúčame pozrieť

ECB

P. Wunsch: Dá sa očakávať, že ECB nepristúpi tento rok iba k jednej redukcii

Európska centrálna banka (ECB) by mohla znížiť úrokové sadzby v tomto roku viackrát, pričom jednou …

Consent choices