Severokórejskí vojaci na hraniciach s Južnou Kóreou. PHOTO: © European Union 2018

EÚ pripravuje nové znenie rezolúcie OSN o prebehlíkoch z KĽDR

Európska únia pripravuje aktualizáciu rezolúcie Organizácie Spojených národov (OSN) o ľudských právach v Severnej Kórei, konkrétne práv prebehlíkov, uviedla v utorok delegácia EÚ v Južnej Kórei. Tento krok prichádza v čase, keď ľudskoprávne organizácie a aj juhokórejské úrady upozorňujú, že Čína utečencov z KĽDR vracia naspäť. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Jonhap.

Rezolúcia je podľa delegácie „komplexná a zahŕňa všetky aspekty situácie v oblasti ľudských práv v Severnej Kórei vrátane dôležitej zásady zákazu vyhostenia alebo repatriácie„. Skupiny na ochranu ľudských práv nedávno upozornili, že Čína začiatkom októbra poslala naspäť do KĽDR 600 prebehlíkov, ktorých zadržala v provinciách Ťi-lin a Liao-ning. Juhokórejské ministerstvo pre zjednotenie to následne potvrdilo, no neuviedlo presný počet.

EÚ predloží návrh rezolúcie Tretiemu výboru Valného zhromaždenia (VZ) OSN, ktorý sa zaoberá ľudskými právami a sociálnymi vecami. Následne o ňom budú rokovať s ostatnými členmi OSN. VZ OSN od roku 2005 každoročne prijíma rezolúciu, v ktorej odsudzuje porušovanie ľudských práv v KĽDR. Južná Kórea sa minulý rok po štyroch rokoch opäť podieľala na jej predložení. Juhokórejský prezident Jun Sok-jol sa aktívne venuje otázkam ľudských práv v Severnej Kórei.

Viac..  Obchodovanie s ľuďmi: Poslanci prijali rozsiahlejší zákon na ochranu obetí

(TASR)

O mam

Odporúčame pozrieť

utecenecka kriza, migranti

Cyprus žiada EÚ o pomoc pri zastavení prílevu sýrskych utečencov

Cyprus vyzval v stredu EÚ na prijatie ráznych krokov na zastavenie prílevu prevažne sýrskych utečencov, …

Consent choices