Erdogan
Recep Tayyip Erdoğan. PHOTO: © European Union.

Erdogan kritizoval EÚ za postoj k situácii v Gaze, telefonoval aj s pápežom

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vo štvrtok kritizoval Európsku úniu za to, že stále nevyzvala na prímerie v pásme Gazy. Zároveň obvinil Západ z ľahostajnosti voči utrpeniu moslimov. TASR prevzala správu z agentúry AP. „Koľko detí ešte musí zomrieť predtým, ako Európska komisia vyzve na prímerie… Koľko ton bômb musí dopadnúť na Gazu, kým Bezpečnostná rada OSN začne konať,“ povedal Erdogan v televíznom prejave. Dodal, že Západ nevidí násilie, ktoré sa odohráva v pásme Gazy, „pretože sa tam prelieva moslimská krv“.

Turecko dosiaľ odoslalo do Egypta desať nákladných lietadiel s humanitárnou pomocou určenou pre Gazu, uviedol turecký líder. Podľa jeho slov do Egypta odcestovalo aj 25 tureckých zdravotníkov. Erdogan hovoril vo štvrtok o konflikte medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas aj s pápežom Františkom. Hlave katolíckej cirkvi podľa svojej kancelárie povedal, že izraelské útoky na pásmo Gazy dosiahli úroveň „masakru“ a že mlčanie medzinárodného spoločenstva je „hanbou pre ľudstvo“. Každý by mal podporovať snahy o poskytovanie „neprerušovanej pomoci nevinným civilistom“ v Gaze, povedal turecký líder v telefonáte s pápežom. Zároveň zopakoval turecký postoj, že trvalé riešenie predmetného konfliktu môže byť dosiahnuté len vytvorením nezávislého palestínskeho štátu.

Viac..  EU predstavila návrh navýšenia výroby a obstarávania zbraní

Vatikán uviedol, že telefonát Františka s Erdoganom bol vyžiadaný tureckou stranou a týkal sa „dramatickej situácie vo Svätej zemi“. Pápež v rozhovore „vyjadril svoju bolesť z toho, čo sa deje“ a pripomenul, že Svätá stolica podporuje dvojštátne riešenie konfliktu a osobitný štatút pre mesto Jeruzalem, povedal hovorca Vatikánu Matteo Bruni.

(TASR)

O mam

Odporúčame pozrieť

Európska únia uvalí sankcie na radikálnych izraelských osadníkov v Predjordánsku

Európska únia (EÚ) po prvý raz uvalí sankcie na radikálnych izraelských osadníkov na západnom brehu …

Consent choices