Christine Lagarde, šéfka ECB. PHOTO: © European Central Bank 2023

Lagardová: Je predčasné diskutovať o znížení úrokových sadzieb ECB

Je predčasné diskutovať o znížení úrokových sadzieb Európskej centrálnej banky (ECB). Uviedla to prezidentka banky Christine Lagardová po štvrtkovom zasadnutí, na ktorom banka ponechala úrokové sadzby nezmenené, čím ukončila sériu ich zvyšovania, ktoré sa začala v júli minulého roka. TASR o tom informuje na základe správ AFP a Bloomberg.

Rada guvernérov ECB zvyšovala sadzby na každom z predchádzajúcich desiatich stretnutí v snahe udržať na uzde rýchlo rastúcu infláciu, ktorú poháňalo najmä prudké zvýšenie cien energií po invázii Ruska na Ukrajinu. ECB vo vyhlásení uviedla, že aj keď celková miera inflácie už klesla z vlaňajšieho októbrového maxima 10,6 % na 4,3 % v septembri 2023, stále sa drží vysoko nad jej cieľom na úrovni 2 % a zostane tam ešte dlho.

Prezidentka banky vo svojom prejave po štvrtkovom zasadnutí, ktoré sa výnimočne uskutočnilo v Aténach, uviedla, že po dôkladnej analýze predchádzajúcich krokov sa Rada guvernérov rozhodla ponechať úroky bez zmeny. Poznamenala pritom, že „niekedy je nečinnosť činom“.

Predchádzajúce kroky ECB sa už preniesli do reálnej ekonomiky a stlačili nadol infláciu, ale utlmili aj aktivitu v menovom bloku. Lagardová pritom očakáva, že sa vplyv vyšších sadzieb v eurozóne časom prejaví ešte viac. Zároveň pretrvávajú aj ďalšie hrozby pre ekonomický rast regiónu. Slabšia svetová ekonomika bude ťahať menový blok nadol, povedala Lagardová. Poukázala pritom na vojnu na Ukrajine a nedávne vypuknutie konfliktu medzi Izraelom a Hamasom, čo spôsobilo turbulencie na ropných trhoch. „Veľmi pozorne sledujeme ekonomické dôsledky, ktoré by to mohlo mať, či už z hľadiska priameho, alebo nepriameho vplyvu na ceny energií alebo úroveň dôvery,“ vyhlásila.

Viac..  ECB: Firmy v eurozóne očakávajú, že sa rast miezd spomalí

Lagardová sa však odmietla vyjadriť k ďalším plánom banky týkajúcich sa úrokových sadzieb. Upozornila, že nie je vhodný čas na predpovede konca súčasného cyklu zvyšovania úrokov. Ten bude závisieť od údajov z eurozóny. „Skutočnosť, že sa sme sa zdržali, neznamená, že opäť nezvýšime úroky,“ vyhlásila a dodala, že akékoľvek diskusie o možnom budúcom znížení úrokových sadzieb s cieľom odľahčiť chorú ekonomiku eurozóny by boli „úplne predčasné“.

Najnovšie ekonomické údaje vyvolávajú dojem, že eurozóna je „krehká“. Nedávny prieskum S&P Global odhalil, že ekonomická aktivita v regióne v októbri klesla, čo zvyšuje možnosť miernej recesie v druhej polovici roku 2023. Podľa vlastného prieskumu ECB medzi finančnými inštitúciami, banky v regióne sprísnili svoje úverové kritériá pre domácnosti aj podniky. Lagardová pripustila, že zvyšovania sadzieb zasiahlo domácnosti, ale ECB nemôže zatiaľ ustúpiť, keďže podľa najnovších prognóz sa inflácia v eurozóne nevráti k jej cieľu na úrovni 2 % pred rokom 2025.

(TASR)

O mam

Odporúčame pozrieť

ECB

P. Wunsch: Dá sa očakávať, že ECB nepristúpi tento rok iba k jednej redukcii

Európska centrálna banka (ECB) by mohla znížiť úrokové sadzby v tomto roku viackrát, pričom jednou …

Consent choices