Ursula von der Leyen. PHOTO: © European Union 2022

Von der Leyenová: EK pracuje na návrhu o využití ruských aktív pre Ukrajinu

Európska komisia (EK) pripravuje návrh na to, ako príjmy z ruských aktív zmrazených v EÚ využiť v prospech Ukrajiny. Uviedla to v piatok predsedníčka EK Ursula von der Leyenová. TASR informácie prevzala z agentúr APA a Reuters.

„Rusko musí na koniec zaplatiť za obnovu Ukrajiny,“ uviedla von der Leyenová po summite EÚ v Bruseli. Príjmy z týchto aktív majú byť zhromaždené a potom prostredníctvom rozpočtu EÚ poskytnuté Ukrajine. Celková hodnota zmrazených ruských aktív je podľa von der Leyenovej okolo 211 miliárd eur. EÚ ich zablokovala vlani v marci, mesiac po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu.

Ministri financií členských krajín EÚ podľa von der Leyenovej na stretnutí Medzinárodného menového fondu (MMF) a Svetovej banky v októbri v Marrákeši dosiahli dobrý pokrok v oblasti niektorých zásad. „Ďalší krok bude vlastný návrh,“ povedala. „Predstavíme návrh na nájdenie spôsobu, ako použiť výnosy z týchto aktív, ktoré v súčasnosti prinášajú úžitok len obmedzenému počtu finančných inštitúcií v EÚ,“ povedala. Nešpecifikovala však, kedy by mali návrh predstaviť. Väčšina týchto aktív je uložená v Belgicku, dodáva Reuters. Hovorca belgického premiéra 11. októbra uviedol, že tieto aktíva mohli na daniach získať 2,3 miliardy eur, ktoré by sa použili na obnovu Ukrajiny.

Viac..  Obchodovanie s ľuďmi: Poslanci prijali rozsiahlejší zákon na ochranu obetí

(TASR)

O mam

Odporúčame pozrieť

Vladimír Bilčík: Rusku sme na poslednej plenárnej schôdzi pred eurovoľbami vyslali jasný signál

Poslanci žiadajú ráznu reakciu v rámci boja proti ruskému zasahovaniu • Dôveryhodné obvinenia, že niektorí …

Consent choices