Premiér SR Robert Fico a predsedníčka EK Ursula von der Leyen. PHOTO: Úrad vlády SR

Fico po samite v Bruseli: Vyzbrojovanie Ukrajiny je červenou čiarou pre Slovensko

Vyzbrojovanie Ukrajiny je pre novú slovenskú vládu neakceptovateľné. Uviedol to premiér SR Robert Fico po skončení dvojdňového zasadnutia Európskej rady v Bruseli.

Premiér potvrdil, že debaty o Ukrajine patrili k najživším. Upozornil, že Slovensko vždy Ukrajine pomáhalo, že bez reverzného toku plynu by bola Ukrajina „zamrzla“ a že Slováci utečencom z Ukrajiny ponúkli svoje príbytky.

„Táto pomoc bude pokračovať. Ak budú potrebovať zariadenia počas zimy, vykurovacie systémy napríklad, tak budeme hľadať možnosti. Ale veľmi jasne som povedal, že pokiaľ ide o zbrane zo zásob armády Slovenskej republiky, tak nová vláda v tejto politike pokračovať nebude. Ja mám iný názor na vojnu na Ukrajine, svoje pozície som jasne vyhranil. Myslím si, že tento konflikt vojenské riešenie nemá,“ vysvetlil Fico.

Upozornil, že taktika EÚ je poskytnúť Ukrajine 50 miliárd eur ako kombináciu grantov a pôžičiek, pričom už teraz ide na Ukrajinu z EÚ 1,5 miliardy eur mesačne a Kyjev dostáva peniaze aj zo Spojených štátov a iných zdrojov. Podľa jeho slov však tieto financie nič nezmenili na vojnovej situácii a o rok bude stav zrejme rovnaký s ďalšími tisíckami mŕtvych na oboch stranách.

„Ja hovorím len o poskytovaní humanitárnej a civilnej pomoci, nehovorím vôbec o vojenskej pomoci,“ zdôraznil pozíciu Slovenska v rámci deklarovaných snáh EÚ všestranne pomáhať Ukrajine. Spresnil, že vyzbrojovanie Ukrajiny je „červenou čiarou“ pre jeho vládu.

Na otázku, ako sa Slovensko postaví k prípadnej celoeurópskej vojenskej pomoci pre Kyjev, premiér uviedol, že závery summitu hovoria len o bilaterálnej vojenskej pomoci, kde je pozícia Slovenska jasná. A na novinársku otázku, či má v úmysle stretnúť sa s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, odpovedal, že to neplánuje.

Viac..  Europarlament prijal smernicu o práci pre digitálne platformy

Podľa neho sa treba pýtať, prečo EÚ ako mierový projekt nemá nejaký mierový plán, ale iba plán posielať viac zbraní.

„Ja to odmietam. Prečo nenastane prímerie? Radšej nech desať rokov rokujú o mieri, ako sa majú desať rokov ďalej zabíjať. Povedal som, rešpektujte môj názor. To nie je naša vojna,“ opísal rokovania v Bruseli.
Inštitúcie EÚ oficiálne podporujú desaťbodový mierový plán ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tohtoročná makrofinančná pomoc, 1,5 miliardy eur mesačne pre Ukrajinu, je určená na udržiavanie chodu štátu, penzie a mzdy a opravu infraštruktúry, nie na vojenské účely, rovnako aj navrhnutých 50 miliárd na roky 2024 – 2027.

Na otázku TASR, prečo ak Slovensko podporuje jednotný postoj krajín EÚ, že Izrael pri konflikte s Hamasom má právo na obranu, nepodporuje rovnaké právo na obranu aj pre Ukrajinu, ktorá čelí ruskej agresii, Fico odpovedal, že nestojí na žiadnej strane, ani na strane Ruska, ani na strane Ukrajiny.
„Stojím na strane ľudí, ktorí sú zbytočne zabíjaní. Po roku to bude presne to isté,“ uzavrel.

(TASR).

O red

Odporúčame pozrieť

Podpredseda EP Hojsík: Reakcia na lživé obvinenia Fica

Stanovisko podpredsedu Európskeho parlamentu Martina Hojsíka, v ktorom reaguje na vyjadrenia premiéra Roberta Fica k …

Consent choices