Vladimir Putin
Ruský prezident Vladimir Putin. PHOTO: © European Union.

Rusko sa vyhráža konfiškáciou majetku EÚ, ak siahne na jeho zmrazené aktíva

Rusko sa vyhráža, že skonfiškuje majetok krajín Európskej únie (EÚ), ak únia začne zo zmrazených ruských finančných aktív financovať Ukrajinu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Európska komisia (EK) pripravuje návrh, ako príjmy z ruských aktív zmrazených v EÚ využiť v prospech Ukrajiny, uviedla v piatok (27. 10.) šéfka EK Ursula von der Leyenová. „Rusko bude musieť nakoniec zaplatiť za obnovu Ukrajiny,“ uviedla von der Leyenová po summite EÚ v Bruseli. Príjmy z týchto zmrazených aktív sa majú zhromaždiť, a potom prostredníctvom rozpočtu EÚ poskytnúť Ukrajine.

Moskva podnikne odvetné kroky, ak by EÚ podnikla kroky proti ruským aktívam, z ktorých mnohé sa nachádzajú v Belgicku, uviedol predseda Štátnej dumy, dolnej komory ruského parlamentu, Vjačeslav Volodin. „Viacerí európski politici na čele s predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou opäť začali hovoriť o krádeži zmrazených finančných prostriedkov našej krajiny s cieľom pokračovať v militarizácii Kyjeva,“ uviedol Volodin. „Takéto rozhodnutie by si vyžadovalo symetrickú odpoveď Ruskej federácie. V takom prípade bude skonfiškovaných oveľa viac aktív patriacich nepriateľským krajinám, ako našich zmrazených finančných prostriedkov v Európe,“ dodal. Celková hodnota zmrazených ruských aktív je podľa von der Leyenovej okolo 211 miliárd eur. EÚ ich zablokovala vlani v marci, mesiac po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu.

Viac..  Komisia poskytla Ukrajine 1,5 miliardy eur na preklenovacie financovanie

(TASR)

O mam

Odporúčame pozrieť

Vladimír Bilčík: Rusku sme na poslednej plenárnej schôdzi pred eurovoľbami vyslali jasný signál

Poslanci žiadajú ráznu reakciu v rámci boja proti ruskému zasahovaniu • Dôveryhodné obvinenia, že niektorí …

Consent choices