Vlajky EÚ. PHOTO: © European Union 2019

Krajiny EÚ by mali dosiahnuť dohodu o revízii dlhodobého rozpočtu do konca roka

Lídri členských krajín EÚ v rámci samitu EÚ v Bruseli vyzvali ministrov, aby pokračovali v práci s cieľom dosiahnuť celkovú dohodu o revízii viacročného finančného rámca na roky 2021 – 2027 do konca tohto roka.

Cieľom októbrového samitu bolo dohodnúť sa na hlavných usmerneniach a prioritách revízie dlhodobého rozpočtu v polovici jeho plynutia a po zvážení kríz z posledných rokov, ktoré ovplyvnili čerpanie spoločného európskeho rozpočtu. Doterajší návrh predpokladá zvýšenie dlhodobého rozpočtu o 66 miliárd eur, z toho 50 miliárd eur Európska komisia navrhla ako finančnú pomoc pre Ukrajinu a zvyšných 16 miliárd eur je určených na riešenie migrácie a posilnenie európskej konkurencieschopnosti.

Predseda Európskej rady Charles Michel vyzval šéfov vlád a štátov EÚ, aby našli potrebný kompromis a uzavreli dohodu na nasledujúcom decembrovom samite EÚ. Kompromis je zatiaľ otázny, lebo krajiny ako Holandsko odmietajú zvyšovanie rozpočtu cez národné príspevky a žiadajú vytvoriť vlastné zdroje, a krajiny ako Maďarsko a Slovensko momentálne blokujú 50-miliardový Nástroj pre Ukrajinu, ktorý je súčasťou revízie dlhodobého rozpočtu. Slovenský premiér Robert Fico na sociálnej sieti pripomenul, že pre Slovensko to znamená v nasledujúcich štyroch rokoch dodatočné výdavky vo výške 400 miliónov eur.

V piatok doobeda sa konal aj takzvaný eurosamit, čiže rokovania lídrov členských krajín eurozóny. Lídri diskutovali o ekonomickej a finančnej situácii, prebrali otázky vysokej inflácie a podporili zvyšovanie odolnosti a konkurencieschopnosti európskej ekonomiky. „Pravidlá koordinácie vnútroštátnych fiškálnych politík sú nevyhnutné pre účinnú koordináciu politík v našej Hospodárskej a menovej únii a pre podporu odolnosti a stability hospodárstva eurozóny a Európskej únie ako celku,“ uvádza sa v záveroch eurosamitu.

Viac..  Autá kvôli prísnejším emisným limitom nakoniec nebudú drahšie

Lídri ocenili snahy obnoviť a posilniť investície súkromného sektora, uvoľniť financovanie spoločných výziev a umožniť EÚ dokázať svoje vedúce postavenie v oblasti ekologických a digitálnych prechodov. Podľa ich vyhlásenia bankový sektor EÚ je odolný a so silnou kapitálovou likviditou, zároveň vyzvali na pokračovanie úsilia o dokončenie bankovej únie. V neposlednom rade účastníci eurosamitu odobrili rozhodnutie Európskej centrálnej banky (ECB) z 18. októbra prejsť do ďalšej fázy prieskumnej práce na digitálnom eure.

(TASR)

O mam

Odporúčame pozrieť

europsky parlament

Európsky parlament schválil zásadnú rozpočtovú podporu pre Ukrajinu a EÚ

Europoslanci schválili dlhodobé financovanie pre Ukrajinu, platformu Strategické technológie pre Európu (STEP) a súvisiace zásadné …

Consent choices