Eurozóna, euro. PHOTO: © European Union, 2015

Ekonomika eurozóny v 3. kvartáli klesla

Ekonomika eurozóny zaznamenala v 3. štvrťroku po úprave o sezónne vplyvy medzikvartálny pokles. TASR o tom informuje na základe údajov štatistického úradu Európskej únie Eurostat, ktorý zverejnil predbežný odhad. Lepšie sa však vyvíjala ekonomika menového bloku v 2. štvrťroku, za ktorý Eurostat revidoval údaje smerom nahor.

Hrubý domáci produkt (HDP) eurozóny upravený o sezónne vplyvy klesol v 3. štvrťroku medzikvartálne o 0,1 %, uviedol Eurostat. Je to prvý pokles ekonomiky menovej únie od polovice roka 2020, keď jej vývoj ovplyvňovala pandémia nového koronavírusu. Na porovnanie, v 2. kvartáli zaznamenala ekonomika eurozóny rast o 0,2 %, čo predstavuje revíziu údajov mierne smerom nahor. V predchádzajúcom odhade Eurostat stanovil rast na úrovni 0,1 %. V medziročnom porovnaní vzrástla ekonomika eurozóny v 3. štvrťroku o 0,1 %. Oproti vývoju v predchádzajúcom kvartáli sa tak rast prudko spomalil, keď v 2. kvartáli zaznamenal HDP eurozóny medziročný rast o 0,5 %.

Vývoj v 3. štvrťroku zároveň zaostal za očakávaniami. Ekonómovia oslovení agentúrou Reuters očakávali v medzikvartálnom porovnaní stagnáciu a v medziročnom porovnaní počítali s rastom o 0,2 %. V celej Európskej únii zaznamenala ekonomika v 3. kvartáli medzištvrťročný rast o 0,1 % a rovnakým tempom rástla aj v medziročnom porovnaní. Zatiaľ čo medziročne sa ekonomika EÚ vyvíjala podobne ako v prípade eurozóny slabšie než v predchádzajúcom štvrťroku, v medzikvartálnom porovnaní sa vývoj ekonomiky mierne zlepšil. V 2. štvrťroku ekonomika Európskej únie rástla oproti predchádzajúcemu kvartálu nulovým tempom, v medziročnom porovnaní vzrástla o 0,4 %.

Viac..  Eurobarometer: Súčasná geopolitická situácia zvyšuje význam európskych volieb

Z jednotlivých členských štátov EÚ, ktorých údaje sú k dispozícii, rástla medzikvartálne najvýraznejšie ekonomika v Lotyšsku, a to o 0,6 %. Nasledovalo Belgicko s rastom o 0,5 % a Španielsko s 0,3-percentným rastom. Naopak, najvýraznejší pokles hospodárstva zaznamenalo Írsko, kde HDP klesol o 1,8 %. Za Írskom skončili Rakúsko (-0,6 %) a Česko s poklesom o 0,3 %. V medziročnom porovnaní zaznamenalo rast päť krajín, pričom najvýraznejšie vzrástla ekonomika Portugalska, konkrétne o 1,9 %. Nasledovali Španielsko (1,8 %) a Belgicko (1,5 %). Najprudší medziročný pokles hospodárstva evidovali v 3. kvartáli Írsko (-4,7 %), Estónsko (-2,5 %) a Rakúsko a Švédsko, kde ekonomika klesla o 1,2 %.

(TASR)

O mam

Odporúčame pozrieť

ekonomika

Ekonomika eurozóny v 3. štvrťroku klesla

Ekonomika eurozóny v 3. štvrťroku 2023 v medzikvartálnom porovnaní a na sezónne upravenej báze mierne …

Consent choices