Vladimír Bilčík, europoslanec. /EPP/. PHOTO: © European Union 2023 - Source : EP

Europoslanci priznávajú, že európske peniaze v Palestíne skončili v rukách Hamasu

Europoslanci priznali, že peniaze posielané do Palestíny skončili v rukách Hamasu a nakupovali sa za ne zbrane. Európsky parlament na druhej strane chce intenzívnu humanitárnu pomoc pre pásmo Gazy. Zároveň vyzýva na prerušenie bojov práve pre humanitárne účely. Europarlament uznal v rezolúcii právo Izraela na sebaobranu „ako je zakotvené v medzinárodnom práve a v jeho rámci“.

Podľa europoslancov však treba prísne oddeľovať hnutie Hamas od palestínskej samosprávy, aby sa peniaze dostali do správnych rúk. „Máme aj dôkazy, že finančné prostriedky európskych daňových poplatníkov, žiaľ, v konečnom dôsledku môžu končiť v rukách teroristov,“ konštatovala europoslankyňa Miriam Lexmann (KDH, EPP). „Skončili v rukách Hamasu a boli dávané, napríklad, na vyzbrojovanie,“ reagoval europoslanec Robert Hajšel (SD).

Europoslanci chcú pozastaviť rozvojovú pomoc palestínskej samospráve, aby skontrolovali mechanizmy rozdeľovania peňazí. Humanitárna pomoc bude pokračovať iba materiálnou formou. „Áno, prehodnotíme všetky programy, ktoré súvisia s humanitárnou pomocou,“ uviedol europoslanec Vladimír Bilčík (DEMOKRATI,EPP). „V minulosti bola veľká diskusia o tom, že či vôbec pomáhať Palestíne v oblasti vzdelávania a financovania učebníc,“ vyjadril sa europoslanec Ivan Štefanec (KDH, EPP).

Viac..  ECB: Firmy v eurozóne očakávajú, že sa rast miezd spomalí

Hamas nerovná sa Palestína, Hamas nerovná sa palestínsky ľud, zdôrazňujú europoslanci, ktorí na druhej strane celý iránsky zbor islamských revolučných gárd a libanonský Hizballáh, zaraďujú do zoznamu teroristických skupín Únie. „Vtrhne na cudzie územie a zabíja nevinné deti a ženy, si nezaslúži nič iné ako nazvať ho teroristom a tak sa k nemu aj správať,“ povedal europoslanec Peter Pollák (SLOVENSKO, EPP). Stroskotali tak aj dlhoročné mierové rokovania, ktoré viedol práve Európsky parlament. „Žiaľ, teroristickým útokom Hamasu sme sa dostali na bod nula, ak nie ešte hlbšie,“ uzavrela europoslankyňa Miriam Lexmann.

O neds

Odporúčame pozrieť

Nový írsky premiér chce na summite EÚ apelovať na uznanie palestínskeho štátu

Nový írsky premiér Simon Harris plánuje svoj prvý summit EÚ v Bruseli využiť na to, …

Consent choices