Hranice, kontrola. PHOTO: © European Union - Source EC

Česko predĺži kontroly na hraniciach so SR o ďalších 20 dní

Česko predĺži dočasné náhodné kontroly na hraniciach so Slovenskom o ďalších 20 dní, platiť tak budú do 22. novembra. V stredu to na sociálnej sieti X oznámil český minister vnútra Vít Rakušan, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

„Vláda na môj návrh schválila predĺženie zvýšenej ochrany česko-slovenskej hranice o 20 dní, teda do 22. novembra. Kým nebude fungovať skutočne účinná ochrana vonkajšej hranice EÚ, budeme musieť dôsledky nelegálnej migrácie riešiť na vnútorných hraniciach schengenského priestoru,“ napísal Rakušan.

Minister pravdepodobné predĺženie kontrol avizoval už minulý týždeň. „Neviem si predstaviť, že vo chvíli, ak ostatné štáty svoje kontroly na hraniciach ponechajú, ČR od nich ustúpi,“ uviedol vtedy šéf rezortu vnútra. Podľa ministra pre európske záležitosti Martina Dvořáka kontroly medzi štátmi EÚ narúšajú imidž schengenského priestoru, ale Česko nemá inú možnosť, než ich predĺžiť. Uviedol to pred stredajším rokovaním vlády.

Viac..  EÚ pošle Ukrajine po ďalších útokoch na energetickú infraštruktúru núdzovú pomoc

Česká vláda rozhodla o zavedení dočasných náhodných kontrol na hraniciach so Slovenskom 4. októbra pôvodne na desať dní. Podľa premiéra Petra Fialu tak urobila v reakcii na pripravované kroky Poľska a Rakúska. Opatrenie neskôr predĺžila o ďalších 20 dní, teda do 2. novembra.

(TASR)

O mam

Odporúčame pozrieť

Kontroly na slovenských hraniciach s Maďarskom sa predĺžia do 23. novembra

Kontroly na slovenských hraniciach s Maďarskom sa predĺžia do 23. novembra. Pôvodne sa mali skončiť …

Consent choices